Модератор: Ka-tet of 19
+ 1deadface написа:И аз го твърдя. Оригинална идея, реализирана по брилянтен начин, а резултатът - изключително въздействащ разказ, заради който още гледам с подозрение открехнатите гардероби ;)
SpoilerShowНа някой хрумвало ли му е, че вампирът може да съществува само в главата на Лестър; че главният герой може да е луд и да е убил собственоръчно децата си?
Не ми беше хрумвало, но сега ми се струва страшно логично. Малко като в "Ягодова пролет".deadface написа:И аз го твърдя. Оригинална идея, реализирана по брилянтен начин, а резултатът - изключително въздействащ разказ, заради който още гледам с подозрение открехнатите гардероби ;)
SpoilerShowНа някой хрумвало ли му е, че вампирът може да съществува само в главата на Лестър; че главният герой може да е луд и да е убил собственоръчно децата си?
Страхотна идея. Напълно неочакван финал. Много добре изградена психика и реалистина реч и поведение на героите. Мистерия от началото до края. Няма нищо излищно или претрупано, всичко си е точно на мястото. По развитие прилича на нещо, което би написал По, ако живееше в днешни времена (не ви ли прилича лекичко на "Черният котарак"? По "механика" и "техника" говоря, не по сюжет.).dancho_stavrev написа:Сподели какво ти е харесало в разказа, интересно ми е да чуя гледната точка на човек, който твърди, че е един от най-добрите му разкази.
Е, може да не се е върнала веднага. Може да е била навън от самото начало. Може Лестър да се е вмъкнал в кабинета в нейно отсъствие и психиатърът също да не е бил там. Може да е легнал на кушетката на доктора и да си е представил целия разговор с него, като съзнанието му се е разделило на две (типичен случай на шизофрения) - на добрия Лестър (онзи, който съжалява за стореното, който си е измислил вампира и подсъзнателно иска да бъде наказан) и на лошия Лестър (онзи, който е убил децата, вампирът, единственият, който може да го накаже в собствените му представи). Защото добрата му половина се досеща за съществуването на лошата, но отказва да повярва в нея, отказва да повярва какво е сторила, въпреки че подсъзнателно знае... докато в края на въображаемия разговор не приема открито вината си и не признава, че лошият Лестър е реален.Сестрата я нямаше. На бюрото й стоеше бележка, на която пишеше: „Връщам се веднага.“