Джойленд

Романи, разкази и новели - всичко, свързано с творчеството на Кинг

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
Ally
Breaker
Breaker
Мнения: 256
Регистриран: нед дек 13, 2009 3:22 pm
Местоположение: Fantasy road

Re: Джойленд

Мнение от Ally » съб дек 07, 2013 5:26 pm

На мен ми хареса :) Беше сантиментална и романтична :) И честно казано, не героите ми направиха най-голямо впечатление в книгата, а Мястото! Обожавам истории за увеселителни паркове и циркове, за различния начин на живот, който тече в тях, за 'другата реалност', в която обикновените хора влизат за малко и излизат замаяни, а за работещите там това е просто ежедневие :) Кинг отново е пресъздал атмосферата, цвета и езика на мястото страхотно :) Ако ви се чете нещо по-леко и отнасящо - това е книгата :) Мисля, че даже малко ми беше писнало от тежки сюжети в последно време и тва беше като глътка свеж въздух :tooth:
I'm so happy 'cause today I found my friends
They're in my head


Изображение

Изображение

Потребителски аватар
stanislav_vd
Dinh
Dinh
Мнения: 353
Регистриран: чет ное 03, 2011 10:29 pm
Местоположение: vidin
Контакти:

Re: Джойленд

Мнение от stanislav_vd » пон дек 09, 2013 5:45 pm

Хареса ми. Кинг си е Кинг и отново се е справил на ниво. Меланхоличната атмосфера в книгата я сродява със ''Сърца в Атлантида''...
''Първо са усмивки, после са лъжи. Накрая пистолетен гръм ечи.''

Потребителски аватар
Stargazer
Dinh
Dinh
Мнения: 543
Регистриран: пет юли 03, 2009 5:09 pm
Местоположение: София

Re: Джойленд

Мнение от Stargazer » чет дек 12, 2013 6:25 pm

Едва ме свърта... почти съм сигурна, че баща ми вече я е купил, но се въздържам да подпитам, за да не му разваля удоволствието да ми я подари. При всички положения ще разбера другата седмица, когато се прибера вкъщи. Колкото пъти вляза в книжарница напоследък, все ми вади очите :)) Снощи чак и сънувах, че вече я чета... При такъв ентусиазъм, дано да не вземе накрая да ме разочарова.
В най-скоро време очаквайте впечатления :))
I've tried to fill this silence up
But now it's back again

It's deafening...

Потребителски аватар
derry_maine
Childe
Childe
Мнения: 64
Регистриран: пет юни 27, 2008 8:53 pm
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Джойленд

Мнение от derry_maine » пет дек 13, 2013 12:31 pm

"Джойленд" не е роман, въпреки обема. Пък и по възприетите (все още) у нас понятия това не зависи от броя букви. Може да се нарече дълга новела или повест.
За да е хубава стегната новела обаче, му липсва монолитност. Тя би могла да се постигне с изчистване на няколко сюжетни линии, които не допринасят за действието. Ако пък същите се развият, можеше да се получи истински роман.
Подозирам, че ако книгата беше предложена от някой начинаещ, биха го накарали да стори едно от двете неща, в зависимост от способностите му.
Все пак всички обичаме Краля и затова нека кажем "благодаря" за "Джойленд". Той вече е на възраст, я напише още 40-50 книги, я не.
"...и най-приказното вълшебство помръкваше пред блясъка на желанието; Гестаад беше НЯКЪДЕ; Дери беше желание"
Отвъд

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19027
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Джойленд

Мнение от deadface » пет дек 13, 2013 8:05 pm

Добре, разбирам, че книгата те е разочаровала, но не си прав - тя си е роман, а не новела или повест. Със своите над 84 000 думи, разположени на близо 300 страници, "Джойленд" е твърде дълга, за да бъде новела или повест. Първо едно уточнение - повест = новела, това не са две различни неща. Повест е славянският еквивалент на американската (британската, западноевропейската и пр.) дълга новела или - ако трябва да съм по-точен - славянската дума, която се е наложила в българския и руския език за епическия литературен вид, наричан в повечето страни по света новела. У нас се използва и чуждицата "новела", но с малко по-различно значение, а според мен тези две понятия не трябва да се разграничават, защото се получава разминаване в терминологията.

Литераторите и днес спорят кое произведение е кратък роман и кое новела (или, ако предпочиташ, повест), защото има кратки романи с обема на дълга новела и обратното. Като основна разлика често се изтъква, че романът притежава по-голяма дълбочина и размах (по-сложна структура, повече сюжетни линии, повече и по-добре развити персонажи и респективно гледни точки), но това е относително, защото има много романи с едно или две действащи лица и праволинеен сюжет (например "Играта на Джералд" на Кинг), които не притежават сложна структура и в които действието може да се развива в рамките на няколко часа. В крайна сметка, за да има все пак някакво разграничение, към момента е прието, че всяка прозаична творба с характеристики на роман и обем над 40 000 думи (според някои над 50 000) /една стандартна машинописна страница побира средно 250 думи/ е роман, а не новела.

Ако "Джойленд" не е роман, тогава защо "Пътят" на Кормак Маккарти, който спечели Пулицър през 2007, се води роман? "Пътят" няма странични сюжетни линии, не притежава по-сложна структура от "Джойленд", няма повече персонажи и гледни точки, не обхваща по-голям период от време, нито може да се похвали с повече действие, а е само 59 000 думи.
Изображение

Потребителски аватар
derry_maine
Childe
Childe
Мнения: 64
Регистриран: пет юни 27, 2008 8:53 pm
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Джойленд

Мнение от derry_maine » пет дек 13, 2013 11:45 pm

Не че ме е разочаровала, историята си е хубава, а и Кинг трябва много да се постарае, за да ме разочарова. Бих казал, че му е невъзможно :))
Повест, новела и разказ са възприети като отделни понятия и на български, и на руски, а корените на "новела" и "повест" съответно в италиански и старобългарски са макар и близки, но все пак различни по смисъл. Обаче стигне ли се до дефиниции, работата се закучва. Ако се махне което и да е от "новела" или "повест", останалите две могат да се обяснят лесно, съотнесени едно с друго и с "роман". За мен поне има разлика между новела и повест и знам как да я изложа, но ще ми трябва половин екран.
Не съм чел "Пътят", но например възприемам "Лятото" и "Пролетта" от "Сезоните" повече като романи, макар че са включени в сборник с новели, а за "Играта" ми се струва справедливо да е роман, при това с донякъде класически за жанра атрибути.
Както и да е, едва ли има смисъл да се спори за имената на жанровете, затова ще го кажа по друг начин. Историята на „Джойленд” е добра, но в изложението (според мен) се виждат възможности и за хубава монолитна новела, и за хубав голям роман. Това изглежда звучи като критика – от много добрите неща, шедьоврите, нито може да се извади нещо, нито нещо да се добави. Или поне човек така ги възприема.
"...и най-приказното вълшебство помръкваше пред блясъка на желанието; Гестаад беше НЯКЪДЕ; Дери беше желание"
Отвъд

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19027
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Джойленд

Мнение от deadface » съб дек 14, 2013 2:18 am

Знам, че са приети като отделни понятия в българския и руския език и това объркване е дошло при нас именно от братята руснаци. Виж определенията им в руската уикипедия и ще разбереш какво имам предвид:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 1%82%D1%8C
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0% ... 0%BB%D0%B0
При руснаците думата новела дълго време се е използвала като синоним на разказ, а на кратките романи са викали повести. После, вероятно под влияние на английската и немската литература, в които няма епически литературен вид, който да отговаря на повест, а има кратка новела/дълъг разказ (novelette) и новела (novella), са се опитали да измислят нови определения и съвсем са объркали нещата, а покрай тях и ние. Ако отворим българския тълковен речник, ще прочетем следните дефиниции:
повест - Произведение в проза с по-опростен сюжет от романа, но по-усложнен от разказа.
новела - Средно по обем белетристично произведение, обикновено с внезапен и неочакван край.
И двете определения са неточни и остарели, защото има романи с по-опростен сюжет от много новели, а внезапният и неочакван край отдавна не е запазена марка (нито пък изискване) за новелите.
През Ренесанса са наричали новели нравоучителни и поучителни кратки истории в духа на приказките и притчите, само че със сатирично звучене и изненадващ финал. Днес под новела (почти навсякъде по света, освен у нас и в Русия) се разбира всяка прозаична творба, която е прекалено дълга, за да бъде разказ и прекалено кратка за стандартен роман. Всякакви други определения са ирелевантни, защото са неточни според критериите на модерната литература. Понякога е трудно да се разграничи дългият разказ от новелата и дългата новела от краткия роман, защото може да се застъпват като обем - тогава се гледа структурата (сложността на фабулата, героите и сюжета), но, както вече отбелязах, и там всичко е относително.
И след като в световната литература днес не съществува епически литературен вид, който да отговаря на повест (има ли международна литературна награда за повест? - има за новели, но за повест май няма), а разликите между повестта и новелата по българските и руските стандарти са доста мъгляви и неясни, би трябвало да използваме думата повест като синоним на новела (това, което в повечето държави разбират под новела).

Btw, английските понятия novelette и novella бяха разграничени едва през последните десетилетия и до днес присъстват в много речници като синоними, което обърква допълнително нещата, но това е друга тема :devil:

А за "Лятото" и "Пролетта" си съвсем прав, "Способен ученик" даже има нужния обем (72 000 думи). Само Кинг си знае защо е решил да ги издаде като част от сборник с новели, а един "Гняв", да речем (който е 54 000 думи и има далеч по-семпъл сюжет), като самостоятелен роман.

Ето още един пример колко относителна е разликата между краткия роман и дългата новела - "Аз съм легенда" на Ричард Матисън. Със своите скромни 49 000 думи тази (пост)апокалиптична история, която не може да се похвали нито със сложен сюжет, нито с многобройни персонажи (има само един главен герой и през 90% от времето действието се развива в неговата къща), е обявена за един от най-добрите вампирски романи на 20-ти век. И никой не я определя като новела, въпреки че заслужава това определение много повече от "Способен ученик".

Но "Джойленд" - "Джойленд" си е роман по всички стандарти. Мисля, че ти прилича на новела, защото оставя усещане за нещо претупано - разследването на убийството и призрачните включвания определено са претупани. Кинг можеше (и трябваше) да развие сюжета по-подробно, от това романът само щеше да спечели.
Изображение

Потребителски аватар
Vokial
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1132
Регистриран: вт апр 24, 2007 9:18 pm

Re: Джойленд

Мнение от Vokial » съб дек 14, 2013 1:29 pm

Според мен думата повест като цяло изключва думата новела за "средните" по големина и "сложност" произведения. Смятам, че по-скоро сложността е определяща и сюжетните линии. Да кажем, считам, че всичко в Особени сезони е повест.

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19027
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Джойленд

Мнение от deadface » нед дек 15, 2013 2:52 am

Да, според българската и руската литературна терминология е така - повечето новели в "Особени сезони" би трябвало да се разглеждат като повести, а не като новели. Просто нашата представа за новела се разминава с тази, която се е наложила в света - в повечето държави под новела разбират това, което ние делим на новела и повест. При тях това е един и същи епически литературен вид, а не два, те не ги разграничават. Нямат литературно понятие, което да съответства на нашата повест - за тях повестта е пак новела. Ето това се опитвах да обясня, може би неуспешно. Както и че за мен това разделение е излишно/ненужно, защото води до объркване - за американците (и не само) новела е по-обширно понятие, което не винаги съвпада с нашето понятие, въпреки че използваме една и съща дума. Американската новела може да бъде = българската новела, но може да бъде = и на българската повест.
Както и да е, мисля, че се отклонихме от темата в излишни обяснения - въпросът беше дали "Джойленд" е роман или повест/новела.
Изображение

Потребителски аватар
Stargazer
Dinh
Dinh
Мнения: 543
Регистриран: пет юли 03, 2009 5:09 pm
Местоположение: София

Re: Джойленд

Мнение от Stargazer » пон яну 06, 2014 10:30 pm

Да си изкажа и аз мнението в крайна сметка, след като я прочетох (с известно закъснение, защото все не намирам кога).

Хареса ми. Беше точно това, което имах нужда да прочета. Определено емоционалното състояние допринася за това как ще възприемеш една книга. За мен беше пречистваща и олекотяваща. Хареса ми точно това, че не беше някаква тежка, натоварена история с безброй преплетени сюжетни нишки и обрати. Съвсем обикновена на пръв поглед, носталгична, предизвикваща на моменти тъжна усмивка и по някоя въздишка, но пречистваща. Криминалните и детективски елементи бяха съвсем добре внесени, без да са център на нещата. Наистина не е сред впечатляващите творби на Кинг, от гледна точка на сюжет, но финалната сцена определено беше много силна и прекрасна. Като цяло книгата ми донесе (и остави) много приятно усещане. :)
I've tried to fill this silence up
But now it's back again

It's deafening...

iva_bo
Commoner
Commoner
Мнения: 33
Регистриран: чет дек 01, 2011 1:22 pm

Re: Джойленд

Мнение от iva_bo » вт мар 04, 2014 12:11 pm

Хареса ми книгата. Много приятна и лека за четене.

Потребителски аватар
Der
Childe
Childe
Мнения: 63
Регистриран: чет ное 18, 2010 10:20 pm
Местоположение: Castle Rock

Re: Джойленд

Мнение от Der » съб мар 08, 2014 4:04 pm

Много приятна история. Обичам С.К., защото всяка негова книга е различна. Умее да разказва истории във всеки жанр и всичките доставят голямо удоволствие. Меланхолията в "Джойленд" беше невероятна :d0jk25:
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Nothingness
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 2379
Регистриран: пон окт 30, 2006 9:12 pm
Местоположение: софия
Контакти:

Re: Джойленд

Мнение от Nothingness » ср май 07, 2014 2:50 pm

Овлекателно написана история, въпреки скучноватия сюжет. Да си призная, по-интересна ми беше чисто човешката сюжетна линия и размишленията върху любовния живот на по-плахите в отношенията си с противоположния пол тийнейджъри, какъвто съм бил и аз на времето. Да не пропусна, че в някои моменти се присещах за Чарли Декер :shades:
Историята с призрака...горе долу ставаше!
7/10

Пп:
Spoiler
Show
относно Майки, Кинг не ми предаде посланието за него, така, както deadface го е усетил... Когато беше споменаван в книгата, аз го приемах като съвсем нормално хлапе, което води нормален живот...чак сега се замислих, че наистина съществуват такива дечица, на които животът никак не е лек, но все пак го приемат и го живеят достойно, без да създават прекалени трудности на родителите си :sad:
When I was younger, so much younger than today
I never needed anybody's help in any way
But now these days are gone, I'm not so self assured
Now I find I've changed my mind and opened up the doors…

Потребителски аватар
stihopletec
Breaker
Breaker
Мнения: 325
Регистриран: нед мар 12, 2006 3:51 am
Контакти:

Re: Джойленд

Мнение от stihopletec » съб авг 16, 2014 12:36 am

Страхотна книга. Лека, увлекателна история, която можеше да бъде малко развита от към детективската страна, но и така си е достатъчно добра. Върна ме години назад, когато се радвах на нашия панаир ... ( за разлика от циганията сега).
За света може да си само един човек, но за един човек може да си света !
Лесно е да умреш за човек, който си обичал, но е трудно да намериш човек, за когото си заслужава да живееш !
Почувствайте кога сте свършили и оставете четката или молива.Останалото е само живот. (Стивън Кинг)

Потребителски аватар
Зъл Зъл
Commoner
Commoner
Мнения: 9
Регистриран: пет авг 08, 2014 9:57 am

Re: Джойленд

Мнение от Зъл Зъл » съб авг 16, 2014 9:13 am

Така си е. Освен да повторя ,че книгата е свежа и се чете на един дъх (350 стр. , едър шрифт). Определено не е нито завладяваща или обсебваща. За релакс.

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1152
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Re: Джойленд

Мнение от Key » съб сеп 06, 2014 6:30 pm

Много ми хареса книгата,наистина много!Една меланхолична и на моменти тъжна история,но и за това е толкова хубава.Още едно доказателство че каквото и да на пише Кинг,все ще е изключително добро.Аз съм върл фен на хорър книгите му,но това произведение влезе в моят топ десет,без да е хорър,трилър или не знам какъв жанр.То всъщност моят топ 10,вече доста е преял(на всяка позиция по няколко романа),включващ поне една трета от книгите му."Джойленд" наистина се чете на един дъх,и не отегчава нито за момент.

Потребителски аватар
BOTQTA
Dinh
Dinh
Мнения: 453
Регистриран: съб юни 01, 2013 4:12 pm
Местоположение: Търговище

Re: Джойленд

Мнение от BOTQTA » пет ное 04, 2016 10:39 pm

Ally написа:На мен ми хареса :) Беше сантиментална и романтична :) И честно казано, не героите ми направиха най-голямо впечатление в книгата, а Мястото! Обожавам истории за увеселителни паркове и циркове, за различния начин на живот, който тече в тях, за 'другата реалност', в която обикновените хора влизат за малко и излизат замаяни, а за работещите там това е просто ежедневие :) Кинг отново е пресъздал атмосферата, цвета и езика на мястото страхотно :) Ако ви се чете нещо по-леко и отнасящо - това е книгата :) Мисля, че даже малко ми беше писнало от тежки сюжети в последно време и тва беше като глътка свеж въздух :tooth:
Напълно съгласен с това мнение!
След голямото фиаско с "Романът на Лизи", тази книга ми вдигна обратно настроението. Наистина лека и ненатрапчива история, която те връща в миналото, където живота е бил по-простичък и по-сладък (погледнат спрямо настоящия момент). Мислех, че аз съм коравосърдечен или нещо такова, но на няколко моменти книгата наистина "ме докосна"! А края наистина е един от най-силните и емоционални сред книгите на Кинг!
Може и да не е в топ 10, както много хора казват. Обаче!!!! От новия Кинг (след катастрофата го казваме Новия Завет!) за мен тази книга е в топ 3!!! "Дума Ки", "11/22/63" и "Джойленд" - това за мен е най-доброто! Не съм чел единствено "Възкресяване", тя ще е следващата...

Ich_Will_
Breaker
Breaker
Мнения: 276
Регистриран: вт сеп 17, 2013 12:46 pm

Re: Джойленд

Мнение от Ich_Will_ » съб ное 05, 2016 11:08 am

Аз пък съм на противоположното мнение. Не усетих никаква топлота в тази книга, докато я четях се чудех какво става и защо ми върви някак си монотонно. Това беше в продължение на 250 страници, след това книгата започна да се оправя, но до края оставаха само 100 страници, така че цялостното ми впечатление за нея нямаше как да е положително. Краят наистина беше най-силното нещо в книгата, но той не беше достатъчен, за да променя оценката си. Смятам обаче някой ден да и дам втори шанс. Преди време и с Играта на Джералд не можах да се разбера кой знае колко, но на второ четене вече ми хареса и то доста. Може и с тази така да се получи, зная ли?
Изображение

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1152
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Re: Джойленд

Мнение от Key » съб ное 05, 2016 4:59 pm

BOTQTA написа:
Ally написа:На мен ми хареса :) Беше сантиментална и романтична :) И честно казано, не героите ми направиха най-голямо впечатление в книгата, а Мястото! Обожавам истории за увеселителни паркове и циркове, за различния начин на живот, който тече в тях, за 'другата реалност', в която обикновените хора влизат за малко и излизат замаяни, а за работещите там това е просто ежедневие :) Кинг отново е пресъздал атмосферата, цвета и езика на мястото страхотно :) Ако ви се чете нещо по-леко и отнасящо - това е книгата :) Мисля, че даже малко ми беше писнало от тежки сюжети в последно време и тва беше като глътка свеж въздух :tooth:
Напълно съгласен с това мнение!
След голямото фиаско с "Романът на Лизи", тази книга ми вдигна обратно настроението. Наистина лека и ненатрапчива история, която те връща в миналото, където живота е бил по-простичък и по-сладък (погледнат спрямо настоящия момент). Мислех, че аз съм коравосърдечен или нещо такова, но на няколко моменти книгата наистина "ме докосна"! А края наистина е един от най-силните и емоционални сред книгите на Кинг!
Може и да не е в топ 10, както много хора казват. Обаче!!!! От новия Кинг (след катастрофата го казваме Новия Завет!) за мен тази книга е в топ 3!!! "Дума Ки", "11/22/63" и "Джойленд" - това за мен е най-доброто! Не съм чел единствено "Възкресяване", тя ще е следващата...
Като стана дума за "новият Кинг" или пък "Кинг след катастрофата",моята класация е такава:
1."Зъл мрак,угаснали звезди" - не знам защо не присъства в твоят топ 3,за мен една от най-добрите,от всичко което е написал!"1922",брутално добро!!!
"22 ноември 1963" - една от любимите ми книги!И двете са на първа позиция!
2."Джойленд"
3."Огън",макар че е писана в началото на кариерата му.

Не съм чел "Възкресяване" и Мерцедеса(никоя от тях),но като чета коментарите......Все пак имам надежди за "Възкресяване".

Потребителски аватар
BOTQTA
Dinh
Dinh
Мнения: 453
Регистриран: съб юни 01, 2013 4:12 pm
Местоположение: Търговище

Re: Джойленд

Мнение от BOTQTA » съб ное 05, 2016 7:06 pm

deadface, молим за нова анкета: "Любими книги на Новия Кинг". В графата влизат книги от новия век или след катастрофата (което си е едно и също де...). А? Добре ли? :) Ама нали да има шанс за гласуване за поне две заглавия.

Отговори