Джойленд

Романи, разкази и новели - всичко, свързано с творчеството на Кинг

Moderator: Ka-tet of 19

Post Reply
User avatar
Ally
Breaker
Breaker
Posts: 256
Joined: Sun Dec 13, 2009 3:22 pm
Location: Fantasy road

Re: Джойленд

Post by Ally » Sat Dec 07, 2013 5:26 pm

На мен ми хареса :) Беше сантиментална и романтична :) И честно казано, не героите ми направиха най-голямо впечатление в книгата, а Мястото! Обожавам истории за увеселителни паркове и циркове, за различния начин на живот, който тече в тях, за 'другата реалност', в която обикновените хора влизат за малко и излизат замаяни, а за работещите там това е просто ежедневие :) Кинг отново е пресъздал атмосферата, цвета и езика на мястото страхотно :) Ако ви се чете нещо по-леко и отнасящо - това е книгата :) Мисля, че даже малко ми беше писнало от тежки сюжети в последно време и тва беше като глътка свеж въздух :tooth:
I'm so happy 'cause today I found my friends
They're in my head


Image

Image

User avatar
stanislav_vd
Breaker
Breaker
Posts: 347
Joined: Thu Nov 03, 2011 10:29 pm
Location: vidin
Contact:

Re: Джойленд

Post by stanislav_vd » Mon Dec 09, 2013 5:45 pm

Хареса ми. Кинг си е Кинг и отново се е справил на ниво. Меланхоличната атмосфера в книгата я сродява със ''Сърца в Атлантида''...
''Първо са усмивки, после са лъжи. Накрая пистолетен гръм ечи.''

User avatar
Stargazer
Dinh
Dinh
Posts: 542
Joined: Fri Jul 03, 2009 5:09 pm
Location: Варна

Re: Джойленд

Post by Stargazer » Thu Dec 12, 2013 6:25 pm

Едва ме свърта... почти съм сигурна, че баща ми вече я е купил, но се въздържам да подпитам, за да не му разваля удоволствието да ми я подари. При всички положения ще разбера другата седмица, когато се прибера вкъщи. Колкото пъти вляза в книжарница напоследък, все ми вади очите :)) Снощи чак и сънувах, че вече я чета... При такъв ентусиазъм, дано да не вземе накрая да ме разочарова.
В най-скоро време очаквайте впечатления :))
I've tried to fill this silence up
But now it's back again

It's deafening...

User avatar
derry_maine
Childe
Childe
Posts: 64
Joined: Fri Jun 27, 2008 8:53 pm
Location: Бургас
Contact:

Re: Джойленд

Post by derry_maine » Fri Dec 13, 2013 12:31 pm

"Джойленд" не е роман, въпреки обема. Пък и по възприетите (все още) у нас понятия това не зависи от броя букви. Може да се нарече дълга новела или повест.
За да е хубава стегната новела обаче, му липсва монолитност. Тя би могла да се постигне с изчистване на няколко сюжетни линии, които не допринасят за действието. Ако пък същите се развият, можеше да се получи истински роман.
Подозирам, че ако книгата беше предложена от някой начинаещ, биха го накарали да стори едно от двете неща, в зависимост от способностите му.
Все пак всички обичаме Краля и затова нека кажем "благодаря" за "Джойленд". Той вече е на възраст, я напише още 40-50 книги, я не.
"...и най-приказното вълшебство помръкваше пред блясъка на желанието; Гестаад беше НЯКЪДЕ; Дери беше желание"
Отвъд

User avatar
deadface
Insorcist
Insorcist
Posts: 18433
Joined: Tue Jun 13, 2006 10:03 pm
Location: Inside your head

Re: Джойленд

Post by deadface » Fri Dec 13, 2013 8:05 pm

Добре, разбирам, че книгата те е разочаровала, но не си прав - тя си е роман, а не новела или повест. Със своите над 84 000 думи, разположени на близо 300 страници, "Джойленд" е твърде дълга, за да бъде новела или повест. Първо едно уточнение - повест = новела, това не са две различни неща. Повест е славянският еквивалент на американската (британската, западноевропейската и пр.) дълга новела или - ако трябва да съм по-точен - славянската дума, която се е наложила в българския и руския език за епическия литературен вид, наричан в повечето страни по света новела. У нас се използва и чуждицата "новела", но с малко по-различно значение, а според мен тези две понятия не трябва да се разграничават, защото се получава разминаване в терминологията.

Литераторите и днес спорят кое произведение е кратък роман и кое новела (или, ако предпочиташ, повест), защото има кратки романи с обема на дълга новела и обратното. Като основна разлика често се изтъква, че романът притежава по-голяма дълбочина и размах (по-сложна структура, повече сюжетни линии, повече и по-добре развити персонажи и респективно гледни точки), но това е относително, защото има много романи с едно или две действащи лица и праволинеен сюжет (например "Играта на Джералд" на Кинг), които не притежават сложна структура и в които действието може да се развива в рамките на няколко часа. В крайна сметка, за да има все пак някакво разграничение, към момента е прието, че всяка прозаична творба с характеристики на роман и обем над 40 000 думи (според някои над 50 000) /една стандартна машинописна страница побира средно 250 думи/ е роман, а не новела.

Ако "Джойленд" не е роман, тогава защо "Пътят" на Кормак Маккарти, който спечели Пулицър през 2007, се води роман? "Пътят" няма странични сюжетни линии, не притежава по-сложна структура от "Джойленд", няма повече персонажи и гледни точки, не обхваща по-голям период от време, нито може да се похвали с повече действие, а е само 59 000 думи.

User avatar
derry_maine
Childe
Childe
Posts: 64
Joined: Fri Jun 27, 2008 8:53 pm
Location: Бургас
Contact:

Re: Джойленд

Post by derry_maine » Fri Dec 13, 2013 11:45 pm

Не че ме е разочаровала, историята си е хубава, а и Кинг трябва много да се постарае, за да ме разочарова. Бих казал, че му е невъзможно :))
Повест, новела и разказ са възприети като отделни понятия и на български, и на руски, а корените на "новела" и "повест" съответно в италиански и старобългарски са макар и близки, но все пак различни по смисъл. Обаче стигне ли се до дефиниции, работата се закучва. Ако се махне което и да е от "новела" или "повест", останалите две могат да се обяснят лесно, съотнесени едно с друго и с "роман". За мен поне има разлика между новела и повест и знам как да я изложа, но ще ми трябва половин екран.
Не съм чел "Пътят", но например възприемам "Лятото" и "Пролетта" от "Сезоните" повече като романи, макар че са включени в сборник с новели, а за "Играта" ми се струва справедливо да е роман, при това с донякъде класически за жанра атрибути.
Както и да е, едва ли има смисъл да се спори за имената на жанровете, затова ще го кажа по друг начин. Историята на „Джойленд” е добра, но в изложението (според мен) се виждат възможности и за хубава монолитна новела, и за хубав голям роман. Това изглежда звучи като критика – от много добрите неща, шедьоврите, нито може да се извади нещо, нито нещо да се добави. Или поне човек така ги възприема.
"...и най-приказното вълшебство помръкваше пред блясъка на желанието; Гестаад беше НЯКЪДЕ; Дери беше желание"
Отвъд

User avatar
deadface
Insorcist
Insorcist
Posts: 18433
Joined: Tue Jun 13, 2006 10:03 pm
Location: Inside your head

Re: Джойленд

Post by deadface » Sat Dec 14, 2013 2:18 am

Знам, че са приети като отделни понятия в българския и руския език и това объркване е дошло при нас именно от братята руснаци. Виж определенията им в руската уикипедия и ще разбереш какво имам предвид:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 1%82%D1%8C
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0% ... 0%BB%D0%B0
При руснаците думата новела дълго време се е използвала като синоним на разказ, а на кратките романи са викали повести. После, вероятно под влияние на английската и немската литература, в които няма епически литературен вид, който да отговаря на повест, а има кратка новела/дълъг разказ (novelette) и новела (novella), са се опитали да измислят нови определения и съвсем са объркали нещата, а покрай тях и ние. Ако отворим българския тълковен речник, ще прочетем следните дефиниции:
повест - Произведение в проза с по-опростен сюжет от романа, но по-усложнен от разказа.
новела - Средно по обем белетристично произведение, обикновено с внезапен и неочакван край.
И двете определения са неточни и остарели, защото има романи с по-опростен сюжет от много новели, а внезапният и неочакван край отдавна не е запазена марка (нито пък изискване) за новелите.
През Ренесанса са наричали новели нравоучителни и поучителни кратки истории в духа на приказките и притчите, само че със сатирично звучене и изненадващ финал. Днес под новела (почти навсякъде по света, освен у нас и в Русия) се разбира всяка прозаична творба, която е прекалено дълга, за да бъде разказ и прекалено кратка за стандартен роман. Всякакви други определения са ирелевантни, защото са неточни според критериите на модерната литература. Понякога е трудно да се разграничи дългият разказ от новелата и дългата новела от краткия роман, защото може да се застъпват като обем - тогава се гледа структурата (сложността на фабулата, героите и сюжета), но, както вече отбелязах, и там всичко е относително.
И след като в световната литература днес не съществува епически литературен вид, който да отговаря на повест (има ли международна литературна награда за повест? - има за новели, но за повест май няма), а разликите между повестта и новелата по българските и руските стандарти са доста мъгляви и неясни, би трябвало да използваме думата повест като синоним на новела (това, което в повечето държави разбират под новела).

Btw, английските понятия novelette и novella бяха разграничени едва през последните десетилетия и до днес присъстват в много речници като синоними, което обърква допълнително нещата, но това е друга тема :devil:

А за "Лятото" и "Пролетта" си съвсем прав, "Способен ученик" даже има нужния обем (72 000 думи). Само Кинг си знае защо е решил да ги издаде като част от сборник с новели, а един "Гняв", да речем (който е 54 000 думи и има далеч по-семпъл сюжет), като самостоятелен роман.

Ето още един пример колко относителна е разликата между краткия роман и дългата новела - "Аз съм легенда" на Ричард Матисън. Със своите скромни 49 000 думи тази (пост)апокалиптична история, която не може да се похвали нито със сложен сюжет, нито с многобройни персонажи (има само един главен герой и през 90% от времето действието се развива в неговата къща), е обявена за един от най-добрите вампирски романи на 20-ти век. И никой не я определя като новела, въпреки че заслужава това определение много повече от "Способен ученик".

Но "Джойленд" - "Джойленд" си е роман по всички стандарти. Мисля, че ти прилича на новела, защото оставя усещане за нещо претупано - разследването на убийството и призрачните включвания определено са претупани. Кинг можеше (и трябваше) да развие сюжета по-подробно, от това романът само щеше да спечели.

User avatar
Vokial
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Posts: 1135
Joined: Tue Apr 24, 2007 9:18 pm

Re: Джойленд

Post by Vokial » Sat Dec 14, 2013 1:29 pm

Според мен думата повест като цяло изключва думата новела за "средните" по големина и "сложност" произведения. Смятам, че по-скоро сложността е определяща и сюжетните линии. Да кажем, считам, че всичко в Особени сезони е повест.

User avatar
deadface
Insorcist
Insorcist
Posts: 18433
Joined: Tue Jun 13, 2006 10:03 pm
Location: Inside your head

Re: Джойленд

Post by deadface » Sun Dec 15, 2013 2:52 am

Да, според българската и руската литературна терминология е така - повечето новели в "Особени сезони" би трябвало да се разглеждат като повести, а не като новели. Просто нашата представа за новела се разминава с тази, която се е наложила в света - в повечето държави под новела разбират това, което ние делим на новела и повест. При тях това е един и същи епически литературен вид, а не два, те не ги разграничават. Нямат литературно понятие, което да съответства на нашата повест - за тях повестта е пак новела. Ето това се опитвах да обясня, може би неуспешно. Както и че за мен това разделение е излишно/ненужно, защото води до объркване - за американците (и не само) новела е по-обширно понятие, което не винаги съвпада с нашето понятие, въпреки че използваме една и съща дума. Американската новела може да бъде = българската новела, но може да бъде = и на българската повест.
Както и да е, мисля, че се отклонихме от темата в излишни обяснения - въпросът беше дали "Джойленд" е роман или повест/новела.

User avatar
Stargazer
Dinh
Dinh
Posts: 542
Joined: Fri Jul 03, 2009 5:09 pm
Location: Варна

Re: Джойленд

Post by Stargazer » Mon Jan 06, 2014 10:30 pm

Да си изкажа и аз мнението в крайна сметка, след като я прочетох (с известно закъснение, защото все не намирам кога).

Хареса ми. Беше точно това, което имах нужда да прочета. Определено емоционалното състояние допринася за това как ще възприемеш една книга. За мен беше пречистваща и олекотяваща. Хареса ми точно това, че не беше някаква тежка, натоварена история с безброй преплетени сюжетни нишки и обрати. Съвсем обикновена на пръв поглед, носталгична, предизвикваща на моменти тъжна усмивка и по някоя въздишка, но пречистваща. Криминалните и детективски елементи бяха съвсем добре внесени, без да са център на нещата. Наистина не е сред впечатляващите творби на Кинг, от гледна точка на сюжет, но финалната сцена определено беше много силна и прекрасна. Като цяло книгата ми донесе (и остави) много приятно усещане. :)
I've tried to fill this silence up
But now it's back again

It's deafening...

iva_bo
Commoner
Commoner
Posts: 33
Joined: Thu Dec 01, 2011 1:22 pm

Re: Джойленд

Post by iva_bo » Tue Mar 04, 2014 12:11 pm

Хареса ми книгата. Много приятна и лека за четене.

User avatar
Der
Childe
Childe
Posts: 63
Joined: Thu Nov 18, 2010 10:20 pm
Location: Castle Rock

Re: Джойленд

Post by Der » Sat Mar 08, 2014 4:04 pm

Много приятна история. Обичам С.К., защото всяка негова книга е различна. Умее да разказва истории във всеки жанр и всичките доставят голямо удоволствие. Меланхолията в "Джойленд" беше невероятна :d0jk25:
Image

Image

User avatar
Nothingness
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Posts: 2339
Joined: Mon Oct 30, 2006 9:12 pm
Location: софия
Contact:

Re: Джойленд

Post by Nothingness » Wed May 07, 2014 2:50 pm

Овлекателно написана история, въпреки скучноватия сюжет. Да си призная, по-интересна ми беше чисто човешката сюжетна линия и размишленията върху любовния живот на по-плахите в отношенията си с противоположния пол тийнейджъри, какъвто съм бил и аз на времето. Да не пропусна, че в някои моменти се присещах за Чарли Декер :shades:
Историята с призрака...горе долу ставаше!
7/10

Пп:
Spoiler
Show
относно Майки, Кинг не ми предаде посланието за него, така, както deadface го е усетил... Когато беше споменаван в книгата, аз го приемах като съвсем нормално хлапе, което води нормален живот...чак сега се замислих, че наистина съществуват такива дечица, на които животът никак не е лек, но все пак го приемат и го живеят достойно, без да създават прекалени трудности на родителите си :sad:
Oh, she’s beautiful
A little better than a man deserves
Oh, I’m not insane
Please tell me she won’t change…

User avatar
stihopletec
Breaker
Breaker
Posts: 322
Joined: Sun Mar 12, 2006 3:51 am
Contact:

Re: Джойленд

Post by stihopletec » Sat Aug 16, 2014 12:36 am

Страхотна книга. Лека, увлекателна история, която можеше да бъде малко развита от към детективската страна, но и така си е достатъчно добра. Върна ме години назад, когато се радвах на нашия панаир ... ( за разлика от циганията сега).
За света може да си само един човек, но за един човек може да си света !
Лесно е да умреш за човек, който си обичал, но е трудно да намериш човек, за когото си заслужава да живееш !
Почувствайте кога сте свършили и оставете четката или молива.Останалото е само живот. (Стивън Кинг)

User avatar
Зъл Зъл
Commoner
Commoner
Posts: 9
Joined: Fri Aug 08, 2014 9:57 am

Re: Джойленд

Post by Зъл Зъл » Sat Aug 16, 2014 9:13 am

Така си е. Освен да повторя ,че книгата е свежа и се чете на един дъх (350 стр. , едър шрифт). Определено не е нито завладяваща или обсебваща. За релакс.

User avatar
Key
Dan-Tete
Dan-Tete
Posts: 996
Joined: Sun Nov 24, 2013 6:25 pm

Re: Джойленд

Post by Key » Sat Sep 06, 2014 6:30 pm

Много ми хареса книгата,наистина много!Една меланхолична и на моменти тъжна история,но и за това е толкова хубава.Още едно доказателство че каквото и да на пише Кинг,все ще е изключително добро.Аз съм върл фен на хорър книгите му,но това произведение влезе в моят топ десет,без да е хорър,трилър или не знам какъв жанр.То всъщност моят топ 10,вече доста е преял(на всяка позиция по няколко романа),включващ поне една трета от книгите му."Джойленд" наистина се чете на един дъх,и не отегчава нито за момент.

User avatar
BOTQTA
Dinh
Dinh
Posts: 435
Joined: Sat Jun 01, 2013 4:12 pm
Location: Търговище

Re: Джойленд

Post by BOTQTA » Fri Nov 04, 2016 10:39 pm

Ally wrote:На мен ми хареса :) Беше сантиментална и романтична :) И честно казано, не героите ми направиха най-голямо впечатление в книгата, а Мястото! Обожавам истории за увеселителни паркове и циркове, за различния начин на живот, който тече в тях, за 'другата реалност', в която обикновените хора влизат за малко и излизат замаяни, а за работещите там това е просто ежедневие :) Кинг отново е пресъздал атмосферата, цвета и езика на мястото страхотно :) Ако ви се чете нещо по-леко и отнасящо - това е книгата :) Мисля, че даже малко ми беше писнало от тежки сюжети в последно време и тва беше като глътка свеж въздух :tooth:
Напълно съгласен с това мнение!
След голямото фиаско с "Романът на Лизи", тази книга ми вдигна обратно настроението. Наистина лека и ненатрапчива история, която те връща в миналото, където живота е бил по-простичък и по-сладък (погледнат спрямо настоящия момент). Мислех, че аз съм коравосърдечен или нещо такова, но на няколко моменти книгата наистина "ме докосна"! А края наистина е един от най-силните и емоционални сред книгите на Кинг!
Може и да не е в топ 10, както много хора казват. Обаче!!!! От новия Кинг (след катастрофата го казваме Новия Завет!) за мен тази книга е в топ 3!!! "Дума Ки", "11/22/63" и "Джойленд" - това за мен е най-доброто! Не съм чел единствено "Възкресяване", тя ще е следващата...

Ich_Will_
Ka-mai
Ka-mai
Posts: 245
Joined: Tue Sep 17, 2013 12:46 pm

Re: Джойленд

Post by Ich_Will_ » Sat Nov 05, 2016 11:08 am

Аз пък съм на противоположното мнение. Не усетих никаква топлота в тази книга, докато я четях се чудех какво става и защо ми върви някак си монотонно. Това беше в продължение на 250 страници, след това книгата започна да се оправя, но до края оставаха само 100 страници, така че цялостното ми впечатление за нея нямаше как да е положително. Краят наистина беше най-силното нещо в книгата, но той не беше достатъчен, за да променя оценката си. Смятам обаче някой ден да и дам втори шанс. Преди време и с Играта на Джералд не можах да се разбера кой знае колко, но на второ четене вече ми хареса и то доста. Може и с тази така да се получи, зная ли?
Image

User avatar
Key
Dan-Tete
Dan-Tete
Posts: 996
Joined: Sun Nov 24, 2013 6:25 pm

Re: Джойленд

Post by Key » Sat Nov 05, 2016 4:59 pm

BOTQTA wrote:
Ally wrote:На мен ми хареса :) Беше сантиментална и романтична :) И честно казано, не героите ми направиха най-голямо впечатление в книгата, а Мястото! Обожавам истории за увеселителни паркове и циркове, за различния начин на живот, който тече в тях, за 'другата реалност', в която обикновените хора влизат за малко и излизат замаяни, а за работещите там това е просто ежедневие :) Кинг отново е пресъздал атмосферата, цвета и езика на мястото страхотно :) Ако ви се чете нещо по-леко и отнасящо - това е книгата :) Мисля, че даже малко ми беше писнало от тежки сюжети в последно време и тва беше като глътка свеж въздух :tooth:
Напълно съгласен с това мнение!
След голямото фиаско с "Романът на Лизи", тази книга ми вдигна обратно настроението. Наистина лека и ненатрапчива история, която те връща в миналото, където живота е бил по-простичък и по-сладък (погледнат спрямо настоящия момент). Мислех, че аз съм коравосърдечен или нещо такова, но на няколко моменти книгата наистина "ме докосна"! А края наистина е един от най-силните и емоционални сред книгите на Кинг!
Може и да не е в топ 10, както много хора казват. Обаче!!!! От новия Кинг (след катастрофата го казваме Новия Завет!) за мен тази книга е в топ 3!!! "Дума Ки", "11/22/63" и "Джойленд" - това за мен е най-доброто! Не съм чел единствено "Възкресяване", тя ще е следващата...
Като стана дума за "новият Кинг" или пък "Кинг след катастрофата",моята класация е такава:
1."Зъл мрак,угаснали звезди" - не знам защо не присъства в твоят топ 3,за мен една от най-добрите,от всичко което е написал!"1922",брутално добро!!!
"22 ноември 1963" - една от любимите ми книги!И двете са на първа позиция!
2."Джойленд"
3."Огън",макар че е писана в началото на кариерата му.

Не съм чел "Възкресяване" и Мерцедеса(никоя от тях),но като чета коментарите......Все пак имам надежди за "Възкресяване".

User avatar
BOTQTA
Dinh
Dinh
Posts: 435
Joined: Sat Jun 01, 2013 4:12 pm
Location: Търговище

Re: Джойленд

Post by BOTQTA » Sat Nov 05, 2016 7:06 pm

deadface, молим за нова анкета: "Любими книги на Новия Кинг". В графата влизат книги от новия век или след катастрофата (което си е едно и също де...). А? Добре ли? :) Ама нали да има шанс за гласуване за поне две заглавия.

Post Reply