Тъмната кула 7 - отзиви и коментари

"Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше"

Moderator: Ka-tet of 19

User avatar
shraik
Devar-Toi
Devar-Toi
Posts: 136
Joined: Sat Nov 20, 2010 11:18 am

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by shraik » Wed Jan 05, 2011 11:50 pm

Поредицата е страхотна и увлекателна, нямам думи.
Днес гледах мъглата и в началота на филма забелязах как главния герой художника рисува Роланд и Кулата за фон :)

User avatar
RollanD
Breaker
Breaker
Posts: 257
Joined: Fri May 20, 2011 3:13 pm
Location: Чирпан

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by RollanD » Sat May 21, 2011 12:16 pm

На мен също много ми хареса. Изобщо целия цикъл го прочетох като насън. Дооооста увлекателна книжка си е. Както повечето му книги и тази завършва с отворен финал. Терсене ми стана когато
Spoiler
Show
всички (почти де) измряха,
ама като цяло ми достави голямо удоволствие! :smile:
Shinra Tensei

Vengeance
Commoner
Commoner
Posts: 21
Joined: Sat Mar 06, 2010 9:11 pm

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by Vengeance » Sat Oct 01, 2011 10:13 pm

JustAFaceInTheCrowd не разбрах защо каза че книгата е уникална,че ти разнищи всички важни моменти в нея. :tooth:

Поредицата наистина е невероятна още не мога да спра да мисля за нея.Дрейк беше писал,че според него наказанието е безсмислено щом Роланд не знае какво му е провинението но не мисля че е така.Според мен трябва да му дойде отвътре да стане по-добър човек.Ако знаеше какъв е проблемът и кой го наказва нямаше да може истински да се промени в смисъл все едно да учиш за да не ти се кара баща ти. :))

Относно Костенурката мисля че Кинг я свързва с Костенурката от То,където тя и Пениуайз за първите същества във вселената.

Иначе да това със заместителите на Еди и Джейк и на мен не ми хареса..но все пак трябваше да има някакъв вид хепи енд по не за един от катета...а това дето метна оръжието в коша направо едва го преживях (бтв и ся като го пиша това нещо се надига в мене :) )

Като се замисля обаче Роланд реално не се връща просто към пустинята ами може би наистина се преражда а това просто е моментът от където започват неговите предателства и деяния които трябва да изкупва.В смисъл такъв че щом този път рогът е у него значи и действията му преди стигането до Мохейн се променят.

Абе не знам дори Кинг да напише и следващите му 5(примерно) похода до Кулата няма да имам нищо против просто се влюбих в тази поредица! :happy:

User avatar
JustAFaceInTheCrowd
Dinh
Dinh
Posts: 600
Joined: Thu Jan 14, 2010 2:34 am
Location: The Abyss

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by JustAFaceInTheCrowd » Thu Oct 06, 2011 8:45 pm

Vengeance wrote:JustAFaceInTheCrowd не разбрах защо каза че книгата е уникална,че ти разнищи всички важни моменти в нея. :tooth:
За уникална я определих, защото в нея са развръзката, кулминацията и финалът на историята за Роланд. Недоизпипаните детайли ме дразнят ужасно, да. Педантична съм, кво да се прави. Но вълнението, което изпитваш, когато разбираш съдбата на героите, емоцията от странния край, цялостното чувство, което се пропива в теб по време на четенето и след като приключиш с поредицата ... няма нужда от коментар, мисля.
Image

User avatar
stanislav_vd
Breaker
Breaker
Posts: 349
Joined: Thu Nov 03, 2011 10:29 pm
Location: vidin
Contact:

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by stanislav_vd » Tue Jan 01, 2013 2:47 pm

Прочетох ''7-та''. Поредицата безспорно си заслужава и е задължителна за всеки Ултрас на Кинг. Все пак голяма част от произведенията му са свързани с Кулата и голяма част от света на Кинг получава обяснението си в поредицата. Безспорно е , че има някой недомислици , но то и няма как да е иначе - поредицита е писана почти 35г. Сещам се, че в първата част Човекът в черно обясняваше на Роланд за ''Пазителят на Кулата - Звярът'' - аз такъв персонаж в ''седмицата'' не видях.
Много ми хареса версията на NoLabel за ''19-та''.
Относно краят - аз съм голям фен на Дейвид Линч и повечето негови филми са направени така, че да имат множество обяснения и всеки сам да си ги тълкува. В случаят се е получило нещо такова. Лично на мен краят ми харесва и друг, по-конкретен край би бил неуместен. Сега тълкувания могат да се правят бол, но в крайна сметка борбата между доброто и злото е перпетомобиле, вечна е и явно Роланд ще продължава да се бори за Бялото и за напред. Съгласен съм и с друго мнение изказано по-долу, че е напълно възможно картите които ще изтегли в новото му пътешествие да са други и нещата да се развият по- съвсем различен начин. Книгат я приключих преди пет минути, така че ще ми е трудно сега да правя по-сериозен анализ. :smile: Но и това ще стане.... когато Кулата ме повика!
''Първо са усмивки, после са лъжи. Накрая пистолетен гръм ечи.''

User avatar
stanislav_vd
Breaker
Breaker
Posts: 349
Joined: Thu Nov 03, 2011 10:29 pm
Location: vidin
Contact:

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by stanislav_vd » Sat Jan 12, 2013 12:07 pm

Минаха две седмици откакто прочетох поредицата и колкото повече отлежава Кулата, толкова повече ми се издига в очите. Смятам, че това е най - голямото произведение на Кинг във всякакъв смисъл. ''Седмицата'' пък смятам за достоен завършек. Максимално мрачна, потискаща, тежка с пропито във всяка страница чувство на обреченост и нулев хепиенд. Разглеждайки ''Тъмната кула 7'' като един финал на цялата сага, мисля че това е най -хард финала в творчеството на Краля.
Какъв е извода - изкефих се максимално!
''Първо са усмивки, после са лъжи. Накрая пистолетен гръм ечи.''

presian_penchev
Commoner
Commoner
Posts: 1
Joined: Tue Dec 03, 2013 5:48 pm

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by presian_penchev » Tue Dec 03, 2013 6:42 pm

На мен краят наистина не ми хареса, макар че смятам всички книги които прочетох за страхотни. АЗ съм си фен на Кинг и няма как да е другояче. Един гаф намирам обаче от негова страна в края - не спомена дали Роланд се подмладява или не когато се озовава в пустинята. Все пак от първата до последната книга героят придобива промени във външния си вид, а ако се връща отначало (приемайки че цялата работа се повтаря наново) би трябвало да пак да е млад (поне по-млад отколкото е остарял до края на книгите).
Иначе за евентуален друг завършек си мисля следното - влиза в някакъв ковчег и духът му се вселява в кулата, но тялото му се запазва в готовност да излезе отново на бой, когато вселените бъдат застрашени пак и така стрелецът става част от Лъчите, които крепят всичко (така други писатели могат да го продължат :).
Друг вариант: кулата му отваря врата към друг свят където се събира с нов вариант на любимата си и среща нови Кътбърт и Алън (подобно на Сузана).
Изгубва съзнанието си за всичко станало и се ражда наново (нещо подобно казаха и по-нагоре в темата), но в новия си живот от време на време си спомня откъслеци от миналото.

Но Кинг си е Кинг и всеки отделно мисли по различен начин. А в крайна сметка книгите правят това да ни карат да мислим.

Vile
Dinh
Dinh
Posts: 588
Joined: Tue Aug 30, 2005 12:51 pm

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by Vile » Wed Sep 03, 2014 8:28 pm

Абе аз имам един спойлерски въпрос.
Spoiler
Show
Около 150-тата страница на първия том на последната кула (БГ вариантът) Стивън Кинг прави едно подмятане, в което обяснява за deus ex machina и се изебава с вариантът, в който катетът на Джейк умира и пътешествието им се прецаква. После казва нещо от типа на "поне до следващия път/опит... сякаш има втори опит ха-ха-ха".
Според вас това целенасочено ли е да ни каже как ще свърши книгата или едва ли не случайно и неосъзнато? То всъщност няма как никой да знае отговорът, ама ми е чудно дали някой е усетил тоя момент по същия начин както аз (при поредното препрочитане...).

User avatar
Ico
Dan-Tete
Dan-Tete
Posts: 766
Joined: Wed Jul 12, 2006 8:52 pm

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by Ico » Thu Sep 04, 2014 9:42 am

Чети до края, ще видиш.
"Here, sir, there are always more tales."

User avatar
deadface
Insorcist
Insorcist
Posts: 18469
Joined: Tue Jun 13, 2006 10:03 pm
Location: Inside your head

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by deadface » Thu Sep 04, 2014 10:56 am

Той май чете поредицата за втори или трети път. Но да, финалът не отговаря ли задоволително на този въпрос?

Vile
Dinh
Dinh
Posts: 588
Joined: Tue Aug 30, 2005 12:51 pm

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by Vile » Thu Sep 04, 2014 5:51 pm

Имах надежда, че Стивън Кинг не е толкова садистичен тип, но уви...
Иначе, да, отдавна съм го играл тва с края хахаха.

User avatar
BOTQTA
Dinh
Dinh
Posts: 435
Joined: Sat Jun 01, 2013 4:12 pm
Location: Търговище

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by BOTQTA » Fri Jul 31, 2015 8:04 pm

И аз завърших днес поредицата. Няма и аз да пиша колко гениална е сагата и т.н. Обаче искам да се жалвам за злодеите в последната книга:
Spoiler
Show
1. Пурпурния Крал - в цялото творчество на Кинг чувам подмятания и препратки към този злодей, злодей е малка дума даже. Безмилостно същество, сеещо само смърт и разруха, търсещо края на всички вселени и светове... А всъщност луд дядо в червена роба, заключен на терасата, хвърлящ бомбички. УАУ!!! :D Е то такъв образ заслужава да го изтрият с гумичката, защото наистина не става!!!
2. Мордред - получовек/полубог!!! убива майка си, всички са ужасени от него, убива Флаг като на шега... А всъщност сополиво хлапе, което трепери от студ в снега, че и се насира в гащите заради лоша храна! Умно, дейба! Може да контролира ума на хилядолетен магьосник, но не и на обикновено "кученце", което му изяжда единия крак! Браво!
3. Рандъл Флаг - е тука беше най-тежко за мен! То в 1000 страници в Сблъсък му се обърна много повече внимание отколкото във всичките 3000 и кусур страници в ТК. И за капак го убива не някой от добрите, ами скапано бебе!!! Ебаси!!!!!! Да беше убил поне Еди, да знаем за какво го убиват. Еди умира застрелян в гръб от някакъв сульо, на който вече му забравих името, а Рандъл Флаг само си чоплеше носа и умря... Глупава работа!!!!

bglushkov
Devar-Toi
Devar-Toi
Posts: 171
Joined: Wed Jun 11, 2014 2:54 pm

Re: Тъмната кула 7 - коментари

Post by bglushkov » Sun Jan 31, 2016 8:39 pm

След три години четене на Кулата и произведенията с препратки, най-после свърших финала.
Хареса ми идеологически, но никак не харесах изпълнението. Кинг е писал през пръсти, тази метабелетристика с неговия образ не се получи за мен, deus ex machina моментите ми дойдоха в повече, въпреки странното сравнение на Кинг с оргазма, като цяло ще препрочитам книгата, но сигурно ще пропусна ТК6 и ТК7 -тези две книги ми развалиха вкуса от 1, 2, 3, 4, 4.5 и 5 - те са блестящи.

Post Reply