"Свърталище на духове" от Шърли Джаксън

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19064
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Свърталище на духове" от Шърли Джаксън

Мнение от deadface » ср мар 21, 2012 10:05 am

Изображение
http://iztok-zapad.eu/books/book/865
"Свърталище на духове" от Шърли Джаксън

Поканени от изследователя на свръхестественото д-р Джон Монтагю, трима младежи се настаняват в имението Хил Хаус – пуста и зловеща къща, до която никой от местните жители не иска да припари заради слуховете, че е обитавана от духове. Още в първите дни започват да се случват необясними явления, които будят тревога и страх – но това е едва началото. Хил Хаус явно не обича натрапници и търси следващата си жертва, а докато мистериите на дома се разкриват, читателят неусетно се изгубва из мрачните коридори на едно тъмно, но неустоимо тайнство...

Американската писателка Шърли Джаксън (1916–1965), при все емблематичното си творчество, досега не е имала възможност да спечели българската публика с творбите си. Публикуван за пръв път през 1959 г., „Свърталище на духове” има утвърдена по света слава на класика в модерния готически роман, а авторката й е оказала влияние върху творчеството на майстори като Ричард Матисън и Нийл Геймън. Няколкото екранизации на романа подсилват популярността му, а самият Стивън Кинг го определя като пряко вдъхновение за легендарното „Сияние”. Несъмнено „Свърталище на духове” е от онези феномени в жанровата литература, които не оставят равнодушен дори и най-закоравелия любител на предизвикателните четива.
Изображение

Потребителски аватар
Bookmark
Devar-Toi
Devar-Toi
Мнения: 156
Регистриран: ср окт 17, 2007 11:02 pm
Местоположение: Варна

Re: "Свърталище на духове" от Шърли Джаксън

Мнение от Bookmark » ср апр 25, 2012 11:26 pm

Наскоро я прочетох - велика! Просто няма такава атмосфера.

Потребителски аватар
Georgiev
Commoner
Commoner
Мнения: 27
Регистриран: вт сеп 13, 2011 12:57 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: "Свърталище на духове" от Шърли Джаксън

Мнение от Georgiev » пон юни 04, 2012 10:40 pm

Spoiler
Show
Не знам, но мен нещо не ме грабна. Много "плоска" ми се стори и някак си прибързана. Много малко действие и едни плоооски описания на местата и събитията, дето трябва да те хване страх... Най-безполезно похарчените 12 лв. :b0sf10: :no:
Конските сили определят с каква скорост ще се удари даден автомобил в стена, а въртящият момент - с колко ще се премести тя.
http://www.misterika.blogspot.com/ - Паранормалният блог на България

Потребителски аватар
Bookmark
Devar-Toi
Devar-Toi
Мнения: 156
Регистриран: ср окт 17, 2007 11:02 pm
Местоположение: Варна

Re: "Свърталище на духове" от Шърли Джаксън

Мнение от Bookmark » вт юни 05, 2012 1:21 pm

Страшното е в описанието на самата обстановка и в чувството, че нещо в къщата не е съвсем наред.

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19064
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: "Свърталище на духове" от Шърли Джаксън

Мнение от deadface » нед фев 03, 2013 10:14 pm

Никое човешко око не може наистина да види във фасадата на една къща злощастното съчетание от очертания и място, намекващи за злото – ала по някакъв начин едно налудничаво съчетание, изкривен ъгъл, някаква случайна среща на покрива и небето превръщаха Хил Хаус в обител на отчаянието и още по-страшното беше, че фасадата й изглеждаше будна, празните прозорци следяха зорко, корниз извиваше вежда в ликуване. Почти всяка къща, погледната неочаквано или под странен ъгъл, може да изгледа весело наблюдаващия – дори някое палаво коминче или капандура като трапчинка могат да му внушат другарски чувства. Но къща, излъчваща наглост и омраза, която вечно е нащрек, може да бъде само порочна. Тази постройка, която сякаш се беше самообразувала, сякаш материалите бяха изхвърчали от ръцете на строителите и се бяха наредили сами по свой могъщ образец, собствена конструкция от линии и ъгли, отмяташе огромната си глава към небето без никакви отстъпки пред човечеството. В тази къща нямаше доброта, тя не бе предназначена за живеене, това не бе къща за хора, ни за обич, ни за надежда.
Шърли Джаксън има много интересен стил, описанията на къщата са наистина страхотни, успява да ни накара да я почувстваме като жив организъм и да усетим заплахата, която излъчва, да се потопим в атмосферата й и да изпитаме смут, неясна тревога и несигурност.
Книгата е по-скоро готически роман за духове, отколкото хорър, но включва няколко ефектни страховити сцени, а психарската атмосфера (по-скоро обезпокоителна, отколкото зловеща) е достатъчно тревожна, за да ни накара да повярваме, че рано или късно ще се случи нещо ужасно. И то действително се случва, защото призрачната къща оказва пагубно въздействие върху слабата психика.
За съжаление действието се развива доста мудно, няма достатъчно напрежение, което да ни накара да изпитаме истински тръпки на страх, а персонажите приемат прекалено спокойно паранормалните прояви - колкото и да са стряскащи, не изглеждат особено обезпокоени от тях – държат се по-скоро като зрители на представление, отколкото като хора, чийто живот може би се намира в опасност.
При всички положения призрачната разходка между стените на Хил Хаус си заслужава. А когато обходите всички стаи, дълго време ще се чудите кой кого е обсебил – къщата Елинор или Елинор къщата.
Нито един жив организъм не би могъл да запази разума си в условията на абсолютна реалност – според някои дори чучулигите и калинките сънуват. Имението Хил Хаус не притежаваше разум и се издигаше самотно сред хълмовете, изпълнено с мрак, от цели осемдесет години; може би щеше да го има и още осемдесет. Вътре стените бяха прави, тухлите – пасващи плътно една до друга, подовете – стабилни, а вратите – благоразумно затворени. Тишината обвиваше плътно дървото и камъка и каквото и да бродеше там, то бродеше само.
Изображение

Отговори