"Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18904
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от deadface » чет авг 13, 2015 10:35 pm

Изображение

"Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър
http://www.colibri.bg/knigi/1205/klajv- ... nigi-tom-4
http://www.helikon.bg/books/61/-Кървави ... 95516.html

Не се здрависвайте с Чарли, ако ви подаде ръка.
Не бъркайте в джоба на скитника.
Не търсете откровения в Тексас през сезона на смерчовете.
Не прекрачвайте прага на Григорий, освен ако не сте Дявола.
И най-важното - стойте далеч от Горящия човек, особено ако по радиото звучат любовни песни.
Да не кажете после, че не сме ви предупредили.

"Изключителен разказвач."
Дж. Г. Балард

"Най-големият фантазьор на нашето време."
Куентин Тарантино

"Клайв Баркър е специалист по анатомията на Ада."
Уес Крейвън


Сборникът "Кървави книги" е носител на наградите "Уърлд Фентъзи" и "Бритиш Фентъзи".

Клайв Баркър е британски писател, филмов режисьор, сценарист, продуцент, актьор и художник. Когато дебютната му книга - сборникът с разкази и новели, който държите в ръцете си - е публикувана в Щатите, Стивън Кинг казва: "Видях бъдещето на ужаса... и то се казва Клайв Баркър". Днес шестте тома на "Кървави книги" са издадени в над 40 държави, а Баркър е един от водещите съвременни писатели в жанровете хорър и фентъзи. Много от произведенията му (сред тях и разказите в този сборник) са екранизирани, а филми като "Хелрейзър", "Кендимен" и "Среднощният влак за месо" превръщат автора в световна хорър икона.

СЪДЪРЖАНИЕ
Бунтът срещу тялото
Нечовешко състояние
Откровения
Долу, Сатана!
Епохата на Желанието

Откъс:
Spoiler
Show
Бунтът срещу тялото

Всеки път, когато Чарли Джордж се събудеше посред нощ, ръцете му застиваха неподвижно. Той можеше да избута част от завивките в половината на Елън, защото му е станало горещо. Или да отиде в просъница до кухнята, за да си налее чаша студен ябълков сок, после да се върне в леглото, да се сгуши до спящата на една страна Елън и да задреме отново. Независимо от случая, ръцете изчакваха Чарли да затвори отново очи и дишането му да стане равномерно като тиктакането на часовник. И подновяваха тайния си живот едва когато бяха сигурни, че е заспал дълбоко.

* * *

В продължение на месеци Чарли се будеше с неприятна болка в китките и дланите.
– Иди на лекар – казваше му Елън, коравосърдечна както винаги. – Защо не отидеш да те прегледа лекар?
Той мразеше лекарите, ето защо. Кой здравомислещ човек би се доверил на някой, избрал за професия да се мотае около болни хора?
– Навярно работя твърде много – казваше Чарли.
– Може и така да е – промърморваше Елън.
И това действително бе най-вероятното обяснение. Той работеше като опаковчик и ръцете му не спираха през целия ден. Уморяваха се. Нямаше нищо нередно в това.
– Спри да се тормозиш, Чарли – каза той на отражението си една сутрин, докато пошляпваше бузите си, за да им придаде малко руменина, – ръцете ти са съвсем наред. И така, нощ след нощ се повтаряше едно и също:
Семейство Джордж спят един до друг в съпружеското легло. Той – по гръб, като тихо похърква, тя – свита на кълбо от лявата му страна. Главата на Чарли е подпряна на две дебели възглавници. Устата му е леко отворена и очите му следят поредното въображаемо приключение под осеяните с венички клепачи. Може би тази вечер е пожарникар, който се втурва храбро в обхванат от пламъци бордей. Сънува дълбоко – понякога се мръщи, понякога се усмихва доволно.
После под чаршафа нещо се размърдва. Бавно, сякаш предпазливо, ръцете на Чарли се измъкват от топлината на постелята и се показват отгоре. Когато се срещат върху издутия корем, показалците им си кимат като ноктести глави. Поздравяват се и се потупват сърдечно като стари бойни другари. В съня си Чарли простенва – бордеят се е срутил върху него. Ръцете незабавно заемат хоризонтално положение, преструвайки се на невинни. След известно време, когато равномерният ритъм на дишането му се е възобновил, те подхващат сериозен спор.
Някой случаен наблюдател, озовал се край леглото на семейство Джордж, би решил, че Чарли страда от психично разстройство заради начина, по който китките му се извиват и подскачат, като ту се галят, ту сякаш се борят. Но колкото и спазматични да са движенията, които се извършват, в тях, изглежда, има някаква закономерност, някакъв порядък. Затова човек би допуснал, че спящият мъж е глухоням и говори насън. Само че ръцете използват непознат жестомимичен език и не се опитват да общуват с друг, а разговарят помежду си. Това е тайна среща, която се провежда само между китките на Чарли. Те ще останат върху корема му цяла нощ, за да заговорничат срещу властта на тялото.

* * *

Чарли не беше в пълно неведение за бунта, който назряваше в китките му. Измъчваше го неясно подозрение, че нещо в живота му не е съвсем наред. Все по-често имаше чувството, че е изключен от ставащото около него, че е по-скоро наблюдател, отколкото участник в ежедневните си дейности. Да вземем например интимния му живот.
Той не беше голям любовник, но и никога не бе смятал, че има от какво да се срамува. Елън изглеждаше доволна от ласките му. Напоследък обаче Чарли се чувстваше някак дистанциран от любовния акт. Ръцете му обхождаха тялото на жена му, като докосваха вещо най-интимните места, а той наблюдаваше действията им от разстояние, без да може да се наслади на усещането за топлина и влажност. Не че пръстите му бяха станали по-сковани. Тъкмо обратното. Напоследък Елън бе започнала да ги целува, за да му покаже задоволството си от техните умения. Но похвалите ѝ изобщо не го успокояваха. Караха го да се чувства още по-зле, защото ръцете му ѝ доставяха такова удоволствие, пък той не усещаше нищо.
Появиха се и други признаци за психическа нестабилност – дребни, но дразнещи. Чарли откри, че пръстите му барабанят победни маршове по кутиите, които лепеше във фабриката, а ръцете му чупят моливи – трошат ги на малки парчета и ръсят трески и графит по пода на пакетажното помещение, а той дори не осъзнава какво прави.
Но най-голямо смущение изпита, когато разбра, че се ръкува с напълно непознати. Случи се на три пъти: веднъж на една автобусна спирка и два пъти в асансьора на фабриката. Навярно се вкопчваше в хората, защото търсеше подсъзнателно опора в един променящ се свят. Независимо от причината положението бе ужасно неловко, особено когато Чарли откри, че е сграбчил ръката на собствения си бригадир. И стана още по-неловко, щом ръката на бригадира стисна на свой ред неговата – и двамата мъже се втренчиха в ръцете си като собственици на кучета, които гледат как непослушните им домашни любимци се сношават в краищата на поводите си.
Чарли започна все по-често да се вглежда в дланите си, като търсеше косми по тях. Майка му го беше предупредила навремето, че това е първият признак на лудостта. Не наличието на косми, а търсенето на такива.

* * *

Настъпи време да се бърза. Ръцете продължаваха да спорят нощем върху корема му, но вече бяха наясно, че психическото състояние на Чарли е достигнало критична точка. Беше въпрос на дни препускащото му въображение да открие истината.
Какво да правят? Да рискуват едно по-ранно отделяне с всички възможни последствия или да оставят нестабилността на Чарли да следва непредсказуемия си курс? По пътя към лудостта той би могъл да разкрие техния заговор. Споровете ставаха по-разгорещени. Лявата китка, както винаги, беше предпазлива:
– Ами ако грешим – казваше рязко тя – и без тялото няма живот?
– Тогава никога няма да разберем, че сме сгрешили – отвръщаше Дясната.
Лявата се замисляше за миг над проблема, после питаше:
– А как ще го направим, когато настъпи моментът? – Това беше неприятен въпрос и Лявата знаеше, че той безпокои водача повече от всеки друг. – Как? – настояваше тя и повтаряше: – Как? Как?
– Ще намерим начин – отговаряше Дясната. – Важното е разрезът да е чист.
– А ако се съпротивлява?
– Човек се съпротивлява с ръцете си, а ръцете му ще въстанат срещу него.
– И коя от нас ще го направи?
– Той си служи по-добре с мен – отвръщаше Дясната, – така че аз ще използвам оръжието. Ти ще си тръгнеш.
Лявата притихваше. През целия си живот не се бяха разделяли нито веднъж. Мисълта да си тръгне изобщо не ѝ беше приятна.
– После ще се върнеш за мен – казваше Дясната.
– Ще го направя.
Длъжна си. Аз съм Месията. Без мен нищо няма да се получи. Трябва да събереш армия и след това да дойдеш да ме освободиш.
– Ако е необходимо, ще отида до края на света.
– Не бъди сантиментална.
След това се прегръщаха като братя след дълга раздяла и се кълняха във вечна вярност. Ах, тези нощи, изпълнени с трескавата еуфория на подготвяния бунт. Дори през деня, когато си бяха обещали да стоят далеч една от друга, понякога се озоваваха заедно в момент на бездействие и се потупваха взаимно с думите:
– Скоро, скоро.
Или:
– Ще се видим пак тази вечер; среща върху корема му.
Или:
– Какво ли ще бъде, когато светът стане наш?

* * *

Чарли знаеше, че е близо до нервен срив. От време на време поглеждаше неволно ръцете си и виждаше как показалците им са вирнати във въздуха като глави на дълговрати зверове, които оглеждат хоризонта. В параноята си той си даде сметка, че се заглежда и в ръцете на други хора. Беше обсебен от езика им – език, който не отговаряше на поведението на техните притежатели. Съблазнителните ръце на непорочната
секретарка. Маниакалните ръце на убиец, който твърди по телевизията, че е невинен. Ръце, които издават собствениците си с всеки жест, опровергават гнева им с извинение и любовта – с ярост. Струваше му се, че тези признаци на бунт се виждат навсякъде. Накрая разбра, че трябва да поговори с някого, преди да е изгубил напълно разсъдъка си.
Избра Ралф Фрай от счетоводството – сериозен, скромен човек, на когото имаше доверие. Ралф се отнесе с разбиране.
– Преживях същите неща, когато Ивон ме напусна – каза той. – Ужасни нервни пристъпи.
– И как се справи с тях?
– Отидох на психиатър. Името му е Джудуайн. Трябва да се подложиш на терапия. Ще станеш друг човек.
Чарли претегли наум идеята.
– Защо не? – каза той след известен размисъл. – Скъпо ли взема?
– Да, но е добър. Избави ме от нервните пристъпи за нула време. Преди да отида при него, си внушавах, че имам проблеми в леглото също като теб. А виж ме сега. – Фрай направи широк жест. – Изпитвам толкова потиснати страсти, че не знам откъде да започна. – Той се ухили глупаво. – Но съм щастлив като риба във вода. Никога не съм бил по-щастлив. Така че пробвай с него. Той ще ти каже какво те възбужда.
– Проблемът не е в секса – възрази Чарли.
– Повярвай ми – каза Фрай с многозначителна усмивка. – Проблемът винаги е в секса.
:arrow: viewtopic.php?f=8&t=2799
Темата за първи том

:arrow: viewtopic.php?f=8&t=3068
Темата за втори том

:arrow: viewtopic.php?f=8&t=3237
Темата за трети том

:arrow: viewtopic.php?f=8&t=388
Темата за Клайв Баркър
Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18904
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от deadface » пон авг 17, 2015 3:52 pm

Още един откъс:
Spoiler
Show
Зад вратата се разнесе стон.
– Дули?
Отговори му нов стон. Бойл влезе в антрето. Видя още три врати – и трите затворени. Навярно водеха в други апартаменти. На кафявата изтривалка пред входната врата на къщата лежеше захвърлена или изпусната полицейската палка на Дули. Той преглътна страха си и тръгна по коридора. Стонът се повтори, този път по-наблизо. Бойл се огледа и видя стълбище. Там, на междинната площадка, лежеше полицаят. Беше в полубезсъзнание. Дрехите му бяха разкъсани и увисналите му слабини бяха изложени на показ.
– Какво става, Дули? – попита Бойл и тръгна към стълбите.
Полицаят чу гласа му и завъртя глава. Замъглените му очи се разшириха от ужас.
– Всичко е наред – помъчи се да го успокои началникът му. – Аз съм.
Изведнъж осъзна, че Дули не гледа към него, а към нещо зад гърба му. Той се обърна, за да види причината за страха му, но вече беше късно – една фигура го нападна и го събори на земята. Бойл падна с ругатня на пода, после нападателят го сграбчи за якето и за косата и го изправи отново на крака. Разпозна веднага безумното лице срещу него – оредяващата коса, безволевата уста, гладът, – но въпреки това се изненада. Не очакваше, че мъжът ще бъде гол като бебе. Не очакваше и че ще бъде възбуден. Но възбудата му беше очевидна – взираше се с лъскавото си око в Бойл, а когато безумецът започна да разкъсва дрехите му, стана ясно и какви намерения има.
– Дули! – изпищя заместник-инспекторът, когато Джером го метна през коридора. – За бога! Дули!
После се блъсна в отсрещната стена и молбите му секнаха. Лудият се озова при него само след секунда и заби лицето му в шарките на тапета. Пред очите на Бойл затанцуваха цветя и птички. Опита се да се бори, но страстта на нападателя беше безгранична. Той задържа лицето на заместник-инспектора навряно в стената, а с другата си ръка разкъса панталона и бельото му.
– Божичко – промълви Бойл на шарения тапет, – моля те, Господи, нека някой да ми помогне.
Но молитвите му не дадоха повече резултат от опитите за съпротива. Беше притиснат към стената като пеперуда върху парче корк, която всеки миг ще бъде прободена. Той стисна очи и по бузите му закапаха сълзи на безсилие. Лудият пусна главата му и...
Довечера (от 22:00 ч.) ще си говорим за Баркър и "Кървави книги" по радио Варна, можете да ме слушате онлайн тук.
Изображение

Потребителски аватар
BOTQTA
Dinh
Dinh
Мнения: 449
Регистриран: съб юни 01, 2013 4:12 pm
Местоположение: Търговище

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от BOTQTA » пон авг 17, 2015 7:52 pm

Май ще съм си вкъщи и ще слушам! :)

Потребителски аватар
BOTQTA
Dinh
Dinh
Мнения: 449
Регистриран: съб юни 01, 2013 4:12 pm
Местоположение: Търговище

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от BOTQTA » пон авг 17, 2015 10:47 pm

Малко комерсиални въпроси задаваше водещия май.... да отвори очите на тия, които не са чели предните Кървави Книги.

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1117
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от Key » пон авг 17, 2015 11:05 pm

Доколкото разбрах още в началото на следващата година ще видим и петата част.Започнах да слушам от 22:05 и изпуснах доста.

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18904
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от deadface » вт авг 18, 2015 12:57 am

Не си изпуснал нищо съществено. И аз не успях да кажа всичко, което ми се искаше, но е трудно да си събереш мислите в ефир по телефона.
Изображение

bglushkov
Devar-Toi
Devar-Toi
Мнения: 174
Регистриран: ср юни 11, 2014 2:54 pm

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от bglushkov » вт авг 18, 2015 11:21 am

има ли линк да го слушам онлайн записа?

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18904
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от deadface » вт авг 18, 2015 5:11 pm

Опасявам се, че няма запис на предаването.
Изображение

Потребителски аватар
Flesh
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1056
Регистриран: пет мар 30, 2012 12:09 pm
Местоположение: безкрайно отегчен
Контакти:

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от Flesh » вт авг 18, 2015 7:51 pm

прочетох я и доста се изкефих. “Бунтът срещу тялото” е един от най-яките разкази от досегашните томове.

даже за непросветените драснах няколко словоблудства
http://oshteedinblogzaknigi.blogspot.com/2015/08/4.html

(преводът, както и досега, е отличен. не ми се чете баркър на англиски, дано някой ден видим и останалите томове, въпреки че нямам особена надежда.)

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18904
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от deadface » вт авг 18, 2015 11:40 pm

Хубаво ревю :pivo:
Ще ги видим всичките, не бой се :)
Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18904
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от deadface » съб сеп 05, 2015 10:24 pm

Изображение

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1117
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Re: "Кървави книги" том 4 от Клайв Баркър

Мнение от Key » нед дек 06, 2015 10:06 am

Тази сутрин приключих с том 4,като цяло ми хареса."Бунтът срещу тялото" и "Нечовешко състояние" са наистина много добри и моите фаворити в този том."Епохата на желанието" също ми хареса много,но останалите два ме разочароваха.Особено "Откровения",с нищо не ме грабна,за мен лично най-слабият разказ от всички томове до сега,скучен от началото до края.Що се отнася до "Долу,сатана",има страхотна идея но до там,претупан и завършва докато започне!
Дано догодина видим и том 5.

Отговори