"Гоблин" от Джош Малерман

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18927
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Гоблин" от Джош Малерман

Мнение от deadface » съб апр 28, 2018 6:07 pm

Изображение
"Гоблин" от Джош Малерман
https://ciela.com/goblin-dzhosh-malerman.html
Джош Малерман отново е тук... с най-страховитата си творба досега!
Авторът на „Кутия за птици” и „Червеното пиано” ви приветства в градчето Гоблин. Нека нощите ви там са окъпани в дъжд, наситени с приключения… и изпълнени с ужас.

„Гоблин е наелeктризираща, ужасяваща разходка по въжето над пропастта…”
Клайв Баркър

„Малерман е създал Дери за ново поколение.”
Сара Пинбъра
Изображение

FLAME
Childe
Childe
Мнения: 68
Регистриран: ср ное 07, 2007 8:54 pm

Re: "Гоблин" от Джош Малерман

Мнение от FLAME » пет юни 22, 2018 8:08 pm

Така и не можах да го харесам Джош Малерман, на романите му им липсва нещо. Четох Кутия за птици и Къщата на езерното дъно - страхотни идеи, които хич не са развити и това е наистина жалко...

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18927
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: "Гоблин" от Джош Малерман

Мнение от deadface » чет авг 08, 2019 10:48 am

Това за добрите идеи, които не са развити достатъчно добре, си е баш така. Тези дни прочетох "Гоблин" - втората ми книга на Малерман след "Кутия за птици" - и макар да ми хареса малко повече от нея заради по-интересните (поне за мен) идеи и персонажи, отново ме остави с усещането за нереализиран докрай потенциал, най-вече заради незадоволителните финали (книгата е сборник с донякъде свързани разкази, а не роман). Повечето истории в нея са супер докъм средата или дори почти до финала, но завършват по някак разочароващ начин, сякаш Малерман не е знаел как точно да ги завърши - или просто не му е хрумнал най-добрият/подходящият финал. Едно не може да се отрече обаче - той умее да пише добре и ако не друго, "Гоблин" е доста впечатляваща като стил на моменти. Колкото до хоръра в нея - въпреки че книгата е доволно крийпи на моменти, тя не е изцяло хорър (може спокойно да мине и за магически реализъм с хорър елементи) и страшното е по-скоро като фон за идеите и посланията на автора, т.е. той не се стреми непременно да уплаши читателя, а по-скоро да му разкаже няколко зловещи истории, които приличат повече на страшни приказки с поука или някакво послание, отколкото на класически разкази на ужаса. В което няма нищо лошо, разбира се - но определено ми липсваха наистина ефектните завършеци на добрите хорър разкази, които не само се опитват да ти внушат нещо, но и успяват да те разтърсят хубаво, та да запомниш задълго историята.
Изображение

Отговори