"Дяволската къща" от Ричард Матисън

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18786
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Дяволската къща" от Ричард Матисън

Мнение от deadface » ср дек 12, 2018 5:14 pm

Новата ми хорър селекция за "Изток-Запад" е един емблематичен за жанра роман, който излиза едновременно със "Заклинателят" през далечната 1971 г.
А защо е емблематичен? Защото:
- предлага любопитно (и иновативно за времето си) тълкуване на различни паранормални феномени;
- доразвива някои от идеите в иконичната "Свърталище на духове" на Шърли Джаксън и също като нея вдъхновява Кинг да напише "Сияние" (всъщност той е инспириран за написването й и от още 1-2 романа, но според мен влияниято на "Дяволската къща" е най-голямо);
- влива свежа кръв в модерния готически роман, като не само пренася действието в съвременността, но заменя характерната за по-ранните жанрови образци романтика с откровена еротика, преминаваща на моменти в порнография, и най-важното - прави готическия хорър (и хоръра изобщо) по-графичен, скандален и шокиращ;
- полага основите на сплетърпънка, като разглежда характерни за поджанра теми и използва ясно изразени сплетърпънк елементи;
- също като "Заклинателят" руши табута.
И макар че по днешните стандарти романът не е толкова ужасяващ, скандален и шокиращ, колкото е бил през 70-те, той си остава една от най-добрите хорър истории за обитавани от духове къщи.

Изображение
"Дяволската къща" от Ричард Матисън
https://iztok-zapad.eu/dyavolskata-kashta
https://m.helikon.bg/216632-%D0%94%D1%8 ... D0%B0.html
https://www.ozone.bg/product/dyavolskata-kashta/
Ричард Матисън (1926–2013) е американски писател и сценарист. Сред най-известните му произведения са бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ „Дяволската къща“, „Аз съм легенда“ и „Смаляващият се човек“. Сценарист е на култови сериали като „Зоната на здрача“, „Стар Трек“, „Часът на Алфред Хичкок“, „До краен предел“, „Удивителни истории“ и „Господари на ужаса“, а по негови разкази, романи и сценарии са заснети прочути филми като „Дуел“, „В какво се превръщат мечтите“, „Падението на дома Ашър“, „Кладенецът и махалото“, „Гарванът“, „Легенда за Дяволската къща“, телевизионната версия на „Дракула“, „Гласове в мрака“, „Кутията“, „Някъде във времето“, „Жива стомана“, „Смаляващият се човек“, „Аз съм легенда“ и др.
Носител е на „Световната награда за фентъзи“ за цялостен принос, на „Брам Стокър“ за цялостен принос, на „Едгар“, „Хюго“ и наградата на Гилдията на американските сценаристи, а името му е вписано в Залата на славата на научната фантастика.
Стивън Кинг сочи Ричард Матисън за свой учител и вдъхновител и дори посвещава романа си „Клетка“ на него, а Джордж Ромеро признава, че прочутият му филм „Нощта на живите мъртви“ е силно повлиян от „Аз съм легенда“.

За Дяволската къща в Мейн се носят всевъзможни слухове и легенди – толкова страховити, че тя стои запечатана от близо три десетилетия. Всеки, дръзнал да прекрачи прага й, е намерил там смъртта си или е полудял. Въпреки това четирима странници решават да прекарат една седмица в нея, за да потърсят отговор на въпроса съществува ли живот след смъртта. И ако оцелеят... да спечелят голямата парична награда, която им предлага един умиращ милионер.

Най-страшният роман за обитавана от духове къща.
Стивън Кинг

За мен Ричард Матисън е в една категория с Бредбъри и Азимов.
Стивън Спилбърг

Един от най-големите писатели на 20-и век.
Рей Бредбъри
Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18786
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: "Дяволската къща" от Ричард Матисън

Мнение от deadface » съб дек 15, 2018 2:24 am

Първите бройки ще ви чакат днес в НДК ;)
Изображение

Потребителски аватар
Bookmark
Devar-Toi
Devar-Toi
Мнения: 143
Регистриран: ср окт 17, 2007 11:02 pm
Местоположение: Варна

Re: "Дяволската къща" от Ричард Матисън

Мнение от Bookmark » съб яну 12, 2019 12:58 pm

Току-що си я взех, много добро издание. Deadface, надявам се да видим още неиздавани класики в новата ти селекция.

Отговори