"Периферни тела" от Уилям Гибсън

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18692
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Периферни тела" от Уилям Гибсън

Мнение от deadface » вт фев 26, 2019 1:01 am

Изображение
"Периферни тела" от Уилям Гибсън
http://iztok-zapad.eu/books/book/2273/% ... 1%8A%D0%BD
https://www.ozone.bg/product/periferni-tela/
https://m.helikon.bg/217651-%D0%9F%D0%B ... D0%B0.html
Уилям Гибсън (р. 1948) е американско-канадски автор на бестселъри, един от най-ярките представители на поджанра киберпънк. Публикувал е 12 романа и дузина разказа, отличени с престижни награди като „Небюла“, „Хюго“, „Филип Дик“, „Джон Кембъл“ и „Аркър Кларк“, а през 2008 г. името му е вписано в Залата на славата на научната фантастика. По негови произведения и сценарии са заснети два епизода на „Досиетата Х“ и филмите „Хотел „Ню Роуз“ и „Джони Мнемоник“.

„Периферни тела“ е номиниран за наградите „Локус“ и „Джон Кембъл“ научнофантастичен трилър, който ни показва едно по-близко и едно по-далечно бъдеще, свързани от необичайно престъпление.
Флин Фишър живее в провинциална Америка от близкото бъдеще и си изкарва хляба със сглобяване на продукти в 3D печатница. Един ден брат й Бъртън, който работи като охрана в игрови прототип – виртуален свят, който смътно прилича на Лондон – я моли да поеме смяната му. Работата е съвсем проста – от Флин се иска да пилотира квадрикоптер около високите етажи на една сграда и да гони от тях летящи „папараци“. Когато обаче става неволен свидетел на загадъчно убийство, тя започва да се чуди дали този виртуален свят не е нещо повече от прототип на игра...

„Брилянтен роман.“
Кори Доктороу

„Никой не пише по-добре за близкото бъдеще.“
Вашингтон Пост

„Безкраен поток от големи идеи, върху които читателите ще размишляват дълго.“
Лайбръри Джърнъл

„Книгата ни предлага едно съвсем реално бъдеще, което можеш да вкусиш, помиришеш и усетиш върху кожата си; толкова е убедително.“
NPR
Не знам дали "никой не пише по-добре за близкото бъдеще", но романът действително рисува едно много възможно бъдеще - и то с умопомрачителни детайли. А от идеите на Гибсън може направо да ти се завие свят. Затова реших, че е просто задължително книгата да излезе на български.
Изображение

Потребителски аватар
Ico
Dan-Tete
Dan-Tete
Мнения: 775
Регистриран: ср юли 12, 2006 8:52 pm

Re: "Периферни тела" от Уилям Гибсън

Мнение от Ico » чет мар 07, 2019 9:39 am

Това звучи много добре. Ще се чете.
"Here, sir, there are always more tales."

Отговори