Вихър през ключалката (Тъмната кула 4.5)
Модератор: Ka-tet of 19
Re: Вихър през ключалката (Тъмната кула 4.5)
На мен пък историята много ми хареса. Приказката си е приказка, а тази беше чудесна.
Everything comes to him who knows how to wait.
- Nothingness
- Guardian Of The Beams
- Регистриран: пон окт 30, 2006 9:12 pm
- Контакти:
Re: The Wind Through the Keyhole (Тъмната кула 4.5)
Отдавна не съм фен на фентъзи жанра в литературата, но "Тъмната Кула" страни достатъчно от него и разказите за Роланд и компания винаги са ме грабвали от първата до последната страница на всяка една от 8-те книги! "Вихър през Ключалката" не прави изключение! Този похват на история в историята в историята не ми е от най-любимите, но Стивън Кинг, както обикновенно е ненадминат! Точно когато читателят се сблъска с ужасът, криещ се в пустинното градче идва ред на кратка почивка и започва приказка за красивата зелена гора за разведряване на атмосферата. И там става страшно, но добрата бяла магия смегчава обстановката. След като човек се разнежи, пак ни пренасят в грубата "действителност" на пясъчния ад...
Книгата е страхотна! Хареса ми както приказката в разказа, така и разказа в историята
.
10/10
След тази прекеасна книга ще си дам малко почивка от четенето и ще започвам да преговарям Френския - искам да го науча най-накрая тоя смотан език!
Книгата е страхотна! Хареса ми както приказката в разказа, така и разказа в историята

10/10
След тази прекеасна книга ще си дам малко почивка от четенето и ще започвам да преговарям Френския - искам да го науча най-накрая тоя смотан език!
If she'd looked me deep into my eyes
And softly asked me to
I'd be in her bed and in her flesh
And waste the life I knew…
And softly asked me to
I'd be in her bed and in her flesh
And waste the life I knew…
- stanislav_vd
- Breaker
- Регистриран: чет ное 03, 2011 10:29 pm
- Контакти:
Е, последната Кула приключи... Книгата си е страхотна - приказката в нея също - обхвана ме една носталгия в последните й страници... Странно...
''Първо са усмивки, после са лъжи. Накрая пистолетен гръм ечи.''
Току що я завърших. И наистина подкрепям мненията по-горе: сама по себе си книгата не е кой знае какво. Ако не си чел другите книги от поредицата и прочетеш само тази като самостоятелна история, няма да ти се хареса особено. Обаче за Феновете... грешка няма!!! И на мен ми стана носталгично накрая, даже на последните страници ми се сви сърцето - нещо, което само Чичо Стиви може да направи!!! 

Spoiler
Show
А иначе много ми хареса, че беше намесен и Р.Ф./М.Б. Никога няма да ми омръзнат такива връзки и препратки. Дори си помислих, че Р.Ф. е и преображенецът, тъй като името на единия от солничарите беше Боби Фърн или нещо си там с Ф. А добре знаем, че Бооби е обикновено съкратено от Робърт. Р.Ф. Но не и този път! Или нарочно е било измислено това име, да те подведе в грешната посока.
На шестата година от издаването на български и аз я прочетох.
Без да съм фен на "кръпките" по поредиците, книжлето ми хареса. Не мисля че разводнява сюжета, не повече от четвъртата за Магьосника. Не намирам и никакъв смисъл да се издава като отделна книга с други имена на героите и т.н. Нали не мислите, че Кинг е дотолкова финансово изпаднал, че да пробутва допълнителни книги между тези, които са вече успешни?
Подобно на други читатели и мен ме обзе носталгия по Кулата като приключих Вихъра. Дори да реши да вмъкне още пет "половинки" в рамките на поредицата пак бих ги прочела, поне докато не намеря какво да не ми хареса.
Без да съм фен на "кръпките" по поредиците, книжлето ми хареса. Не мисля че разводнява сюжета, не повече от четвъртата за Магьосника. Не намирам и никакъв смисъл да се издава като отделна книга с други имена на героите и т.н. Нали не мислите, че Кинг е дотолкова финансово изпаднал, че да пробутва допълнителни книги между тези, които са вече успешни?
Подобно на други читатели и мен ме обзе носталгия по Кулата като приключих Вихъра. Дори да реши да вмъкне още пет "половинки" в рамките на поредицата пак бих ги прочела, поне докато не намеря какво да не ми хареса.
Книгата ми хареса много.
Чудесна история от средният свят. Самата конструкция на история в историята в историята, също ми допадна, но като цяло книгата има, няма 20 страници свързани с тъмната кула и спокойно можеше да си е един отделен роман.
Чудесна история от средният свят. Самата конструкция на история в историята в историята, също ми допадна, но като цяло книгата има, няма 20 страници свързани с тъмната кула и спокойно можеше да си е един отделен роман.
"Here, sir, there are always more tales."
- deadface
- Insorcist
- Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Гледам, че не сме добавили корицата на новото издание

Вихър през ключалката
http://pleiadbooks.com/stephen-king/vih ... luchalkata
Роланд и членовете на неговия ка-тет оставят зад гърба си Изумрудения дворец и се отправят към Кала Брин. Ала ги застига мразовеят – ураганен вятър, който помита всичко по пътя си. Пътешествениците се барикадират в единствената оцеляла сграда, до която успяват да се доберат. Очаква ги дълга нощ. От онези нощи, през които край лагерния огън се разправят страшни истории. И Роланд започва да разказва.
Преди много години баща му го е изпратил на почти невъзможна мисия: да открие и да унищожи страховития преображенец, оставящ след себе си диря от мъртъвци. Само едно момче на име Бил като по чудо е оцеляло след последния набег на чудовището, само то може да го разпознае.
На Малкия Бил Роланд разказва приказката „Вихър през ключалката“, която майка му му е чела, когато самият той е бил дете. „Човек никога не е твърде голям за приказките. Без значение дали си мъж, или си момче, жена ли си, или момиче. Никога не сме твърде големи или твърде стари за хубавите истории“ – обяснява Стрелецът.
А тази история е хубава – в нея се разказва за момчето Тим, което по-късно хората ще нарекат Смелото сърце. За да върне зрението на майка си, Тим се впуска в опасно приключение из Необятната гора, пълна с дракони, с блатни хора мутанти и с… магии.
Във „Вихър през ключалката“ Стивън Кинг отново прави онова, което умее най-добре: да омагьосва и да пренася читателите в незнайните светове на миналото и на бъдещето.
Защото ка идва ненадейно… като мразовей. Като вихър.

Вихър през ключалката
http://pleiadbooks.com/stephen-king/vih ... luchalkata
Роланд и членовете на неговия ка-тет оставят зад гърба си Изумрудения дворец и се отправят към Кала Брин. Ала ги застига мразовеят – ураганен вятър, който помита всичко по пътя си. Пътешествениците се барикадират в единствената оцеляла сграда, до която успяват да се доберат. Очаква ги дълга нощ. От онези нощи, през които край лагерния огън се разправят страшни истории. И Роланд започва да разказва.
Преди много години баща му го е изпратил на почти невъзможна мисия: да открие и да унищожи страховития преображенец, оставящ след себе си диря от мъртъвци. Само едно момче на име Бил като по чудо е оцеляло след последния набег на чудовището, само то може да го разпознае.
На Малкия Бил Роланд разказва приказката „Вихър през ключалката“, която майка му му е чела, когато самият той е бил дете. „Човек никога не е твърде голям за приказките. Без значение дали си мъж, или си момче, жена ли си, или момиче. Никога не сме твърде големи или твърде стари за хубавите истории“ – обяснява Стрелецът.
А тази история е хубава – в нея се разказва за момчето Тим, което по-късно хората ще нарекат Смелото сърце. За да върне зрението на майка си, Тим се впуска в опасно приключение из Необятната гора, пълна с дракони, с блатни хора мутанти и с… магии.
Във „Вихър през ключалката“ Стивън Кинг отново прави онова, което умее най-добре: да омагьосва и да пренася читателите в незнайните светове на миналото и на бъдещето.
Защото ка идва ненадейно… като мразовей. Като вихър.