Вихър през ключалката (Тъмната кула 4.5)

"Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше"

Модератор: Ka-tet of 19

Потребителски аватар
Shelob
Childe
Childe
Регистриран: чет авг 02, 2007 1:08 pm
Контакти:

Re: Вихър през ключалката (Тъмната кула 4.5)

Мнение от Shelob » пет дек 14, 2012 10:30 pm

На мен пък историята много ми хареса. Приказката си е приказка, а тази беше чудесна.
Everything comes to him who knows how to wait.

Потребителски аватар
Nothingness
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Регистриран: пон окт 30, 2006 9:12 pm
Контакти:

Re: The Wind Through the Keyhole (Тъмната кула 4.5)

Мнение от Nothingness » нед яну 27, 2013 3:25 pm

Отдавна не съм фен на фентъзи жанра в литературата, но "Тъмната Кула" страни достатъчно от него и разказите за Роланд и компания винаги са ме грабвали от първата до последната страница на всяка една от 8-те книги! "Вихър през Ключалката" не прави изключение! Този похват на история в историята в историята не ми е от най-любимите, но Стивън Кинг, както обикновенно е ненадминат! Точно когато читателят се сблъска с ужасът, криещ се в пустинното градче идва ред на кратка почивка и започва приказка за красивата зелена гора за разведряване на атмосферата. И там става страшно, но добрата бяла магия смегчава обстановката. След като човек се разнежи, пак ни пренасят в грубата "действителност" на пясъчния ад...

Книгата е страхотна! Хареса ми както приказката в разказа, така и разказа в историята :devil: .

10/10

След тази прекеасна книга ще си дам малко почивка от четенето и ще започвам да преговарям Френския - искам да го науча най-накрая тоя смотан език!
If she'd looked me deep into my eyes
And softly asked me to
I'd be in her bed and in her flesh
And waste the life I knew…

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm

Мнение от deadface » ср фев 20, 2013 9:00 pm

Изображение
http://www.hodder.co.uk/Books/detail.pa ... 1444731729

Британското издание с меки корици
Изображение

Потребителски аватар
stanislav_vd
Breaker
Breaker
Регистриран: чет ное 03, 2011 10:29 pm
Контакти:

Мнение от stanislav_vd » ср дек 25, 2013 6:42 pm

Е, последната Кула приключи... Книгата си е страхотна - приказката в нея също - обхвана ме една носталгия в последните й страници... Странно...
''Първо са усмивки, после са лъжи. Накрая пистолетен гръм ечи.''

Потребителски аватар
BOTQTA
Dinh
Dinh
Регистриран: съб юни 01, 2013 4:12 pm

Мнение от BOTQTA » пон апр 11, 2016 5:06 pm

Току що я завърших. И наистина подкрепям мненията по-горе: сама по себе си книгата не е кой знае какво. Ако не си чел другите книги от поредицата и прочетеш само тази като самостоятелна история, няма да ти се хареса особено. Обаче за Феновете... грешка няма!!! И на мен ми стана носталгично накрая, даже на последните страници ми се сви сърцето - нещо, което само Чичо Стиви може да направи!!! :)
Spoiler
Show
А иначе много ми хареса, че беше намесен и Р.Ф./М.Б. Никога няма да ми омръзнат такива връзки и препратки. Дори си помислих, че Р.Ф. е и преображенецът, тъй като името на единия от солничарите беше Боби Фърн или нещо си там с Ф. А добре знаем, че Бооби е обикновено съкратено от Робърт. Р.Ф. Но не и този път! Или нарочно е било измислено това име, да те подведе в грешната посока.

Потребителски аватар
LastHope
Ka-mai
Ka-mai
Регистриран: нед ное 13, 2011 12:55 pm

Мнение от LastHope » ср фев 07, 2018 1:02 pm

На шестата година от издаването на български и аз я прочетох.
Без да съм фен на "кръпките" по поредиците, книжлето ми хареса. Не мисля че разводнява сюжета, не повече от четвъртата за Магьосника. Не намирам и никакъв смисъл да се издава като отделна книга с други имена на героите и т.н. Нали не мислите, че Кинг е дотолкова финансово изпаднал, че да пробутва допълнителни книги между тези, които са вече успешни?
Подобно на други читатели и мен ме обзе носталгия по Кулата като приключих Вихъра. Дори да реши да вмъкне още пет "половинки" в рамките на поредицата пак бих ги прочела, поне докато не намеря какво да не ми хареса.

Потребителски аватар
Ico
Dan-Tete
Dan-Tete
Регистриран: ср юли 12, 2006 8:52 pm

Мнение от Ico » вт мар 27, 2018 8:57 am

Книгата ми хареса много.
Чудесна история от средният свят. Самата конструкция на история в историята в историята, също ми допадна, но като цяло книгата има, няма 20 страници свързани с тъмната кула и спокойно можеше да си е един отделен роман.
"Here, sir, there are always more tales."

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm

Мнение от deadface » пет сеп 24, 2021 10:21 am

Гледам, че не сме добавили корицата на новото издание :)

Изображение
Вихър през ключалката
http://pleiadbooks.com/stephen-king/vih ... luchalkata

Роланд и членовете на неговия ка-тет оставят зад гърба си Изумрудения дворец и се отправят към Кала Брин. Ала ги застига мразовеят – ураганен вятър, който помита всичко по пътя си. Пътешествениците се барикадират в единствената оцеляла сграда, до която успяват да се доберат. Очаква ги дълга нощ. От онези нощи, през които край лагерния огън се разправят страшни истории. И Роланд започва да разказва.
Преди много години баща му го е изпратил на почти невъзможна мисия: да открие и да унищожи страховития преображенец, оставящ след себе си диря от мъртъвци. Само едно момче на име Бил като по чудо е оцеляло след последния набег на чудовището, само то може да го разпознае.
На Малкия Бил Роланд разказва приказката „Вихър през ключалката“, която майка му му е чела, когато самият той е бил дете. „Човек никога не е твърде голям за приказките. Без значение дали си мъж, или си момче, жена ли си, или момиче. Никога не сме твърде големи или твърде стари за хубавите истории“ – обяснява Стрелецът.
А тази история е хубава – в нея се разказва за момчето Тим, което по-късно хората ще нарекат Смелото сърце. За да върне зрението на майка си, Тим се впуска в опасно приключение из Необятната гора, пълна с дракони, с блатни хора мутанти и с… магии.

Във „Вихър през ключалката“ Стивън Кинг отново прави онова, което умее най-добре: да омагьосва и да пренася читателите в незнайните светове на миналото и на бъдещето.
Защото ка идва ненадейно… като мразовей. Като вихър.
Изображение

Отговори