"Рибарят" от Джон Ланган

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19112
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Рибарят" от Джон Ланган

Мнение от deadface » чет юли 23, 2020 11:10 pm

Изображение
"Рибарят" от Джон Ланган
https://ciela.com/ribaryat.html
https://www.ozone.bg/product/ribaryat/
Какво би станало, ако Х. Ф. Лъвкрафт, Стивън Кинг и Кормак Маккарти бяха написали заедно книга? Отговорът е „Рибарят“ на Джон Ланган – един изумителен роман, носител на престижната награда „Брам Стокър“!

Холандският поток се вие нa ceвер от Ню Йорк, сред неизбродимите гори край град Удсток. Реката извира от старото водохранилище „Ашокан“, бреговете ѝ са стръмни, коритото ѝ е измамно дълбоко, а водите ѝ са черни като мастило. Мястото предлага идеални условия за риболов… но крие в недрата си неподозирани, дори фантастични загадки.
Ейб и Дан са мъже с тъжна съдба. Загубили своите съпруги, те се опитват да потушат мъката в своето хоби и да открият утеха в общуването помежду си. Отначало не приемат сериозно странната мълва за Холандския поток, която обещава изцеление за болката им. Скоро обаче и двамата ще бъдат завлечени към дъното на зловещо и древно сказание, в което сред удавени тайни и прогнили мечти броди една демонична фигура, която местните наричат Der Fischer – същество, изпълняващо човешките желания на твърде висока цена…

Със своята остра като бръснач фантазия Джон Ланган вае страховита и оригинална проза. Плавно и последователно той изгражда въздействаща, но фина и изпълнена с меланхолия драма за загубата и скръбта, за неспособността на човек да продължи живота си постарому. Неудържим по своя размах и зареден с високо напрежение, романът безкомпромисно увлича по криволичещия път на яростта и изкуплението. Съблазнителен, зловещ и покоряващо емоционален, Рибарят е пример за съвременна хорър епика. Задължително четиво!
Пол Трембли
Изображение

FLAME
Follower of the Eld
Follower of the Eld
Мнения: 110
Регистриран: ср ное 07, 2007 8:54 pm

Re: "Рибарят" от Джон Ланган

Мнение от FLAME » вт сеп 01, 2020 3:54 pm

Резюмето на този роман ме грабна и имах големи очаквания, но останах разочарован. Чудесна идея, но слаба реализация. В един момент дори четях насила. Жалко, но няма как да го препоръчам.
Пълната рецензия можете да прочетете в блога ми:
https://flame16.blogspot.com/2020/09/blog-post.html

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19112
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: "Рибарят" от Джон Ланган

Мнение от deadface » пет ное 27, 2020 11:58 am

И аз я прочетох тези дни. На мен ми хареса като цяло, имаше интересни идеи (и добра атмосфера), но реализацията им действително куцаше, имаше недомислени неща и героите се държаха нелогично на моменти. Самата история не беше достатъчно убедителна (защото многобройните факти и детайли не са достатъчни сами по себе си, важното е и как са поднесени и навързани) и просто не беше разказана по най-подходящия начин, да не говорим, че на повечето гл. герои им липсваше дълбочина. В резултат на всичко това ужасът се губеше и не беше ефективен, но все пак книгата ми хареса като цяло, защото успя да провокира въображението ми, макар и само на моменти.
Изображение

Kostovsky
Commoner
Commoner
Мнения: 6
Регистриран: нед мар 14, 2021 6:22 pm

Re: "Рибарят" от Джон Ланган

Мнение от Kostovsky » вт мар 16, 2021 11:42 am

На мен много ми допадна. Атмосферата и историята ми харесаха,но нещо и липсваше като цяло.Препоръчайте нещо подно (без Лъвкрафт).

borita
Commoner
Commoner
Мнения: 4
Регистриран: ср юли 10, 2019 10:08 am

Re: "Рибарят" от Джон Ланган

Мнение от borita » пон юли 18, 2022 11:45 am

Здравейте , на мен ми хареса донякъде, но сякаш липсва спойка между историите в романа. Все едно да си забъркаш кайма за кюфтета с всички мерудии и да не сложиш яйце за спойка...същата работа и тук :D . А за препоръка на горния пост ще дам може би Глад на Алма Катсу.

Отговори