"Съучастие" от Иън Банкс

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19046
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Съучастие" от Иън Банкс

Мнение от deadface » чет мар 15, 2018 8:08 am

Изображение
"Съучастие" от Иън Банкс
https://www.helikon.bg/211964-%D0%A1%D1 ... D0%B5.html
http://www.colibri.bg/knigi/1549/iyn-banks-syuchastie
„Съучастие”, най-скандалната и провокативна творба на Банкс, е нестандартен криминален психотрилър. Някой измъчва и убива уважавани, богати и влиятелни граждани, които журналист на име Камерън Коли е изобличавал в статиите си – съдия, отнесъл се снизходително към изнасилвач; лекар, който е проявил престъпна небрежност към пациентите си; нечестен бизнесмен; порнограф, снимащ филми с реални убийства... И Камерън внезапно се оказва главен заподозрян, защото няма алиби за часовете на престъпленията. Но той ли е злодеят, когото всички търсят?

Запознайте се с прототипа на Декстър - сериен убиец, чиито жертви са само престъпници. Той е безмилостен и брутален, но може би и справедлив. Влезте в кожата му, ако ви стиска, и накажете виновните с неговата ръка. Само внимавайте какво ще оставите от себе си на местопрестъплението, за да не ви заловят.

„Изключителен роман... великолепно написан, забавен и интелигентен.”
„Файненшъл Таймс”

„Стилно изследване на страха, омразата и причиняването на болка.”
„Обзървър”

„Зловещ и завладяващ трилър.”
„Глазгоу Хералд”

„Оригинален, смел, брилянтен.”
„Гардиън”
Този криминален психотрилър с елементи на сплетърпънк, който може да се разглежда и като сатира на съвременното общество, впечатлява със смесената употреба на първо и второ лице в повествованието, която ни позволява не само да надникнем дълбоко в съзнанието на двамата главни герои (журналист и сериен убиец), но и да се идентифицираме с престъпника. Въпреки че вършиш ужасяващи неща, ти не си типичен сериен убиец – не убиваш за удоволствие, а наказваш хора, които са останали ненаказани от обществото. Мрачният и циничен тон на романа, подплатен с немалки дози черен хумор (съдия, освободил изнасилвач, е изнасилен с вибратор, за да разбере как се чувстват жертвите и пр.) може да не допадне на всеки, но детайлните сцени на секс, мъчения и убийства не са самоцелни, а също като при Баркър подчертават посланията на автора. Препоръчвам.
Изображение

Отговори