"Пещерният лъв" от Ж. А. Рони-старши

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19118
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Пещерният лъв" от Ж. А. Рони-старши

Мнение от deadface » вт дек 29, 2020 10:07 am

Изображение
"Пещерният лъв" от Ж. А. Рони-старши
https://iztok-zapad.eu/predstoyashti-za ... rniyat-lav
https://www.ozone.bg/catalog/product/view/id/410704/
Жозеф-Анри Рони-старши (1856–1940) е псевдоним на френския писател с белгийски произход Жозеф Анри Оноре Бьокс, един от основоположниците на модерната научна фантастика. Критиците и читателите го сравняват с Едгар Райс Бъроуз и често го определят като най-големия френски фантаст след Жул Верн.
Ж. А. Рони-старши за пръв път въвежда термина „астронавт“ в един от романите си. През 1897 г. той е удостоен с отличието Кавалер на Ордена на Почетния легион. През 1903 г. е включен в първото жури на наградата „Гонкур“, а в периода 1926–1940 г. е президент на Академия Гонкур. Номиниран е за Нобелова награда за литература през 1926, 1928 и 1933 г. На негово име през 1980 г. е учредена френска литературна награда за франкофонска научна фантастика.

„Пещерният лъв“ е своеобразно продължение на най-известния роман на Ж. А. Рони-старши – „Борба за огън“, – екранизиран през 1981 г. от големия френски режисьор Жан-Жак Ано (филмът печели „Оскар“ и „Сезар“) и издаден у нас през 1986 г. от изд. „Отечество“. Книгата, която спокойно може да се чете самостоятелно, описва приключенията на Аун, син на главния герой в „Борба за огън“, по времето на неандерталците, около 20 години след събитията в първия роман.
Смелият и любопитен Аун напуска племето си и тръгва да изследва света, придружен от приятеля си Зур. Единият е могъщ ловец и воин, а другият е слаб физически, но с остър ум, затова двамата са добър екип, способен да се справи и с най-опасните хищници. Но многобройните зверове не са най-опасният враг, който ги очаква...

Една от най-вълнуващите книги, излизали напоследък. Нищо чудно, че има десетки френски издания. Трилър в истинския смисъл на думата.
Ню Йорк Таймс
* * *

Ако обичате истории за първобитни хора, препоръчвам и този роман, който излезе наскоро:

Изображение
"Преди Адам" от Джек Лондон
http://gaiana-books.com/%D0%B8%D0%B7%D0 ... %BE%D0%BD/
Млад мъж е измъчван от видения за далечния живот на примитивен хоминид. През огромната бездна от хилядолетия съзнанието му се е преплело с това на Големия зъб – негов прародител, живял в зората на човечеството.
История за суровия, свиреп, брутален, но и завладяващ първобитен свят.

Джек Лондон е извършил прекрасен подвиг, като е описал живота и страстите на тези недоразвити същества.
Ню Йорк Таймс
Откъс от романа, само че в различен превод, беше публикуван навремето в сп. "Космос" - можете да го прочетете тук.
Изображение

Отговори