Джо Хил

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
LastHope
Ka-mai
Ka-mai
Регистриран: нед ное 13, 2011 12:55 pm

Re: Джо Хил

Мнение от LastHope » вт фев 28, 2017 7:13 pm

"Пожарникаря" - на български заглавието звучи тъпо (като знам тук кого наричат така :wink: ), но се радвам, че не са го сменили - на английски си е добре.
Захванах книгата, стараейки се да избягвам всякакви сравнения със Стивън Кинг и без да търся аналогии със "Сблъсък". По-скоро, през цялото време пред очите ми бяха отровните пейзажи от "Лудия Макс", дори Пожарникаря си го представях като младия Мел Гибсън.
Хареса ми как Джо Хил е разделил книгата на отделни "книги" - направо библейски апокалиптично. Добре е балансирал хорър, екшън и антиутопия. Ако не беше хумора и пиперливия език щеше да е доста депресарска, а от това щеше да загуби.
За недосттък ще посоча, че образът на Джон Рукууд някак леко ми бледнееше до второстепенен герой :rolleyes: . Предвид заглавието, се надявах да го срещам по-често на 700-те страници.
Дълго чаках да издадат книга на Джо Хил и не съм разочарована. Има потенциал момчето, има и добър учител, има и добри музикални вкусове :). Силно се надявам филммейкърите да не опропастят романа.
Благодаря и на преводача!

Потребителски аватар
30sthell
Breaker
Breaker
Регистриран: чет мар 22, 2012 9:08 am

Мнение от 30sthell » ср мар 01, 2017 7:46 pm

Нямах никаква идея за размера предварително - много приятно изненадана останах, след като отворих пакета от Озон.
Началото е ок, надявам се нататък да не ми развали вкуса от Heart shaped box.

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm

Мнение от deadface » ср мар 01, 2017 11:42 pm

Аз пък се сетих за този цитат :))

"В по-малката кутийка се намирало едно пакетче. А вътре в него имало няколко зрънца зелен пясък. Красив е, бихте казали вие, но не е нещо особено. Не е нещо, за което бихте писали в писмото си до мама. И все пак, този зелен пясък бил една от най-смъртоносните отрови в цял свят, толкова смъртоносна, че дори Флаг се страхувал от нея. Тя идвала от пустинята Гренх. Тази огромна отровна пустош се простирала отвъд пределите дори на Гарлан и била неизвестна в Делейн. Гренх можела да бъде достигната само в ден, когато вятърът духал на другата страна, защото едно-единствено вдишване на парите, които идвали от пустинята, причинявало смърт.
Не мигновена смърт. Отровата не действала по този начин. За ден или два — възможно било дори три — човекът, вдъхнал от отровните изпарения (или още по-лошо, погълнал зрънца пясък) се чувствал добре. Може би по-добре от всякога. После, изведнъж, дробовете му ставали огнено горещи, кожата му започвала да пуши и тялото му се съсухряло като мумия. Тогава той падал мъртъв, често с пламнала коса. Всеки, който вдишал или погълнел това смъртоносно вещество, изгарял отвътре навън.
То се наричало Драконов пясък и за него нямало противоотрова, нито някакво лечение."

Стивън Кинг, "Очите на дракона"
Изображение

Потребителски аватар
30sthell
Breaker
Breaker
Регистриран: чет мар 22, 2012 9:08 am

Мнение от 30sthell » чет мар 02, 2017 7:47 am

Прекалено близо, за да е съвпадение. :)

Потребителски аватар
Sir Hush
Commoner
Commoner
Регистриран: съб апр 30, 2016 6:51 am

Мнение от Sir Hush » нед мар 05, 2017 9:54 pm

Това с цитата е много яко, бих казал :) Радва ме как синът хем питае респект към Бащата, хем копае в собствената си градинка и му се получават нещата. Ще ми се час по-скоро да преведат и NOS4A2 :)

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist

Мнение от deadface » ср май 03, 2017 10:05 pm

Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist

Мнение от deadface » съб окт 28, 2017 1:53 pm

Strange Weather вече е в пайрътбей
Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist

Мнение от deadface » чет мар 15, 2018 11:59 am

deadface написа:Чакам българското издание, че ме домързя да чета английското. Става дума за постапокалиптична фантастика с хорър елементи; то си личи по описанието. Предполагам, че има и елементи на антиутопия. Според мен Джо се е опитал да напише роман в духа на "Сблъсък", пък дали се е получило - скоро ще разберем.
Прочетох "Пожарникаря" преди известно време. Не ми хареса колкото "Сблъсък", да речем, но като цяло ми хареса и със сигурност не е по-лоша от другите книги на Хил, в някои отношения (например в развитието на персонажите) е дори по-добра. Недостатъците й, поне в моите очи, са два - единият е самият сюжет, който е твърде праволинеен и до голяма степен предсказуем, а другият е действието, което на моменти е излишно мудно. Щеше ми се да има и повечко хорър в цялата работа, но тук Хил така или иначе не си е поставил за цел да плаши читателя, а да изследва поведението на хората (и обществото) в екстремни ситуации. И се е справил доста добре. Освен това краят е готин :)
Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist

Мнение от deadface » пет фев 01, 2019 12:32 pm

Изображение
https://www.harpercollins.com/978006220 ... -throttle/
https://www.amazon.com/dp/0062200674/

На 29 октомври 2019 в САЩ ще излезе нов сборник на Джо Хил, който ще се казва Full Throttle. Сборникът ще бъде с обем 384 страници и ще включва 11 разказа, някои от които съвсем нови. Сред публикуваните преди ще бъдат и двете истории в съавсторство със Стивън Кинг - Full Throttle и In The Tall Grass, за които вече е ставало дума във форума.
Изображение

Потребителски аватар
Dark_half
Dinh
Dinh
Регистриран: съб апр 30, 2011 6:40 pm

Мнение от Dark_half » съб апр 20, 2019 11:46 pm

Тъкмо завърших Strange Weather. ОК като цяло, помня, че преди години се опитах да прочета Horns и Heart-shaped box, но ги зарязах след 100-ина страници :/

"Snapshot" - идеята със Solarid-a можеше да е разгледана в повече дълбочина, но разбирам, че централните теми в историята бяха спомените, носталгията, възрастовите различия, отчуждението и т.н., така че камерата остана някак на заден план. Интересно беше в общи линии.

"Loaded" ми хареса най-много от този сборник; разглежда интересни теми като расизъм/расови различия и притежание на оръжия в Щатите, но самата история не се опитва да е псевдо-моралистична и не е досадно наставническа, така че ми хареса много. Разказана е от различни гледни точки и персонажите са развити добре, освен това Хил знае как да построи силна кулминация :)

"Aloft" беше пропилян потенциал - започна супер интересно, но оттам нататък имаше само досадни описания в ретроспекция за живота на главния герой. Жалко.

"Rain" - също отлична идея, много ми хареса мрачното апокалиптично усещане, което се разви само в рамките на няколко страници. Не съм сигурен обаче дали развръзката ми хареса, и дали изобщо беше нужна - без нея ефектът щеше да е много по-силен.

7/10, да речем :))

Ich_Will_
Breaker
Breaker
Регистриран: вт сеп 17, 2013 12:46 pm

Мнение от Ich_Will_ » нед апр 21, 2019 1:03 am

А какъв е шансът да видим NOS4A2 на български език?
Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist

Мнение от deadface » пон апр 22, 2019 3:16 am

Питай Ибис - купен е, преведен е... и не го пускат вече година no:
Изображение

Ich_Will_
Breaker
Breaker

Мнение от Ich_Will_ » пон апр 22, 2019 8:29 pm

Като им гледам каталога, май ми е ясна причината за неиздаването му :b0sf10:
Изображение

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Мнение от Key » пон апр 22, 2019 9:13 pm

Да купиш правата,да я преведеш и да не я издадеш............това пък защо.Нали са се набутали за права и превод!!!

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist

Мнение от deadface » вт апр 23, 2019 8:57 am

Защото за хартия, печат и пр. ще хвръкнат още няколко хиляди, а може междувременно да са установили, че от предходната му книга не са на печалба или пък тя е минимална. Няма да е първият такъв случай, но все пак се надявам да я пуснат покрай сериала, който стартира в началото на юни.
Изображение

Ich_Will_
Breaker
Breaker

Мнение от Ich_Will_ » вт апр 23, 2019 11:13 pm

Изобщо няма да се учудя, ако продажбите на книгата не вървят изобщо. Четох немалко отрицателни ревюта за книгата и може би това си е дало отражение. Отделно секцията с трилърите на издателство Ибис е доста бедна и май по-голямата част там са книги на Стивън Кинг.
Изображение

Потребителски аватар
Vorpax
Commoner
Commoner
Регистриран: съб мар 24, 2018 11:42 pm

Мнение от Vorpax » ср юни 12, 2019 2:32 pm

От Ибис казаха че до месец-два ще издадат NOS4A2 на Джо Хил :)
Faith in Chaos

Потребителски аватар
Vorpax
Commoner
Commoner
Регистриран: съб мар 24, 2018 11:42 pm

Мнение от Vorpax » пет юни 21, 2019 4:22 pm

Това ще е корицата
Изображение
Faith in Chaos

alamo
Devar-Toi
Devar-Toi
Регистриран: нед май 24, 2015 6:54 pm

Мнение от alamo » пет юни 21, 2019 5:46 pm

Не знам за книгата, но корицата не е никак зле. Ще се чете ;) Иначе доста време не бях загрял какво е това NOS4A2. Хитро измислено! :devil:

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Мнение от Key » пет юни 21, 2019 8:51 pm

alamo написа:
пет юни 21, 2019 5:46 pm
Не знам за книгата, но корицата не е никак зле. Ще се чете ;) Иначе доста време не бях загрял какво е това NOS4A2. Хитро измислено! :devil:
Корицата си я бива,я загрей и нас(останалите,които не стоплят,като мен) какво е NOS4A2 :) ?
Определено ще се взема.

Отговори