"Предводителят на вълците" от Александър Дюма

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19118
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Предводителят на вълците" от Александър Дюма

Мнение от deadface » нед юли 11, 2021 3:57 pm

Изображение
"Предводителят на вълците" от Александър Дюма
https://iztok-zapad.eu/predvoditelyat-na-valtcite
https://www.ozone.bg/product/predvodite ... -valtsite/

Един от първите романи за върколаци

Амбициозният обущар Тибо копнее да бъде богат благородник. Един ден той спасява живота на голям черен вълк, преследван с кучета от барон Жан и слугите му. За негово изумление огромният звяр внезапно проговаря и му прави изкушаващо предложение... Предложение, което ще даде на майстора на обувки неописуема власт над съдбите на хората, ще го направи богат и ще му помогне да си отмъсти не само на омразния барон, но и на всички, които някога са го тормозили и унижавали.
Но като всяка сделка и тази си има цена. Цена, която Тибо ще съжалява, че е платил.

Като преплита страховито предание от родния си край със спомени от юношеството си, авторът на „Тримата мускетари“ ни разказва една необикновена история, в която страшното и смешното се редуват – история за завист и отмъщение, за смърт и кръв, но също и за любов, романтика и саможертва; една фаустовска приказка за вечната борба между доброто и злото в човека, за силата на желанията и последствията от изборите, които правим.

Сложен и богато нюансиран роман, който при многократни четения носи повече прозрение и забавление.

Джонатан Мабъри, автор на бестселъра „Човекът вълк“

* * *

Макар че романът не е чист хорър (само включва такива елементи), според мен заслужава място до такива готически класики като "Дракула" и "Франкенщайн" (и вероятно щеше да се радва на почти същата известност, ако не е бил преведен на английски близо век след излизането си и не е останал в сянката на други, вече популярни произведения на Дюма). Освен това е една от най-интересните и забавни трактовки на тема "сделка с дявола", които са ми попадали.
Изображение

Отговори