"Ерик Светлоокия" от Х. Райдър Хагард

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19118
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Ерик Светлоокия" от Х. Райдър Хагард

Мнение от deadface » нед юли 11, 2021 6:11 pm

Изображение
"Ерик Светлоокия" от Х. Райдър Хагард
https://iztok-zapad.eu/erik-svetlookiya
https://www.ozone.bg/product/erik-svetloookiya/

Хенри Райдър Хагард (1856–1925) е британски автор на популярни приключенски романи, много от които екранизирани или превърнати в комикси. Книгите му са оказали силно влияние върху писатели като Едгар Бъроуз, Робърт Хауърд, Филип Фармър, Ръдиард Киплинг, Дж. Р. Р. Толкин и Греъм Грийн и продължават да вълнуват читателите и до днес.

Макар да не достига популярността на „Рудниците на цар Соломон“ и „Тя“, „Ерик Светлоокия“ е сред най-обичаните произведения на Хагард. Литературните критици го считат за един от най-добрите викингски романи, Толкин го сочи като източник на вдъхновение, а преди да почине, големият режисьор Стенли Кубрик е искал да заснеме филм по него.

Ерик Светлоокия е влюбен в Гудруда Красивата и се опитва да спечели ръката й. Бащата на девойката, който е жрец на старите скандинавски богове, се противопоставя на връзката им, понеже смята, че Ерик е неперспективен мъж. Но далеч по-опасни са интригите на вещицата Сванхилд, полусестра на Гудруда, която иска Ерик за себе си. Тя убеждава Оспакар Черния зъб, могъщ и страховит северен владетел, да пожелае Гудруда за съпруга. Така между двамата силни мъже избухва вражда. Следват епични битки, интриги и предателства.

Книгата съдържа близо 40 черно-бели илюстрации.

* * *

Какво му трябва на човек в жегите, ако не една добра викингска история, подплатена с големи количества бира?
Един луд берсерк, разбира се, въоръжен с тежка брадва; защото нека не се лъжем, берсерките винаги знаят как да направят историята по-вълнуваща, особено когато противникът те превъзхожда десетократно - или стократно. Всеки герой се нуждае от време на време от някой берсерк, стига последният да не лежи някъде мъртвопиян. За щастие, Ерик си има един под ръка - казва се Скалагрим и когато не е прекалил с пиячката, обича да прекалява с брадвата. Така че сипете си още бира и...
Изображение

Отговори